11.7 C
București
vineri, 25 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura regenerativă - ce face diferența

Agricultura regenerativă – ce face diferența

Bazată pe principiile dezvoltării unui sol sănătos, agricultura regenerativă are la baza ei colaborarea cu natura pentru a regenera solul, a crește biodiversitatea și a îmbunătăți ecosistemul agricol.

Regulile de bază pentru ca solul să fie sănătos sunt simple și cât se poate de accesibile în respectarea lor:

Mențineți solul protejat

Reziduurile sunt esențiale pentru sol, deoarece reduc eroziunea și pierderile de sol, conservă umiditatea, îmbunătățesc populațiile de microorganisme, cresc conținutul de materie organică și îmbunătățesc proprietățile hidraulice și fizice ale solului.

‹ adv ›
agricultura regenerativă

Setările combinei sunt foarte importante pentru a asigura tocarea corectă și distribuția uniformă a reziduurilor pe câmp. Nu trebuie să supra-mărunțiți reziduurile, deoarece acestea pot forma un strat la suprafață care poate încetini încălzirea solului în primăvară.

Vezi și Se transmit bolile și dăunătorii în următoarea cultură dacă rămân resturi vegetale?

Mulți factori influențează cantitatea de reziduuri din câmp și durata lor de descompunere.

Acești factori includ tipul de cultură, trăsăturile biotehnologice ale semințelor, reziduurile rămase din anul precedent, caracteristicile combinei, tipul și momentul efectuării lucrărilor în câmp, umiditatea solului și expunerea la lumina soarelui.

Datorită acestei variabilități mari între culturi și a influenței celorlalți factori, cantitatea de reziduuri poate varia considerabil de la o fermă la alta și de la un an la altul.

Pentru a proteja solul și a beneficia de menținerea reziduurilor, încercați să păstrați un nivel de reziduuri care să nu interfereze cu semănatul și/sau dezvoltarea culturilor în stadiile timpurii.

Minimizează perturbarea solului

„Solul nu se pierde din cauza agriculturii în sine, ci din cauza modului în care practicăm agricultura”, o spune Don Reicosky, fost specialist în sol la USDA Minnesota.

Agronomul, cu o exteriență vastă, a realizat studii care arată că un nor de CO2 se ridică în urma oricărui utilaj de prelucrare a solului, acest gaz invizibil indicând pierderea materiei organice din sol.

Această pierdere afectează negativ fertilitatea solului, infiltrarea apei, biologia solului și structura generală a solului.

„Utilizarea plugului cu cormană sau a grapelor cu discuri duce la pierderea de carbon prin perturbarea solului și a activității biologice care susține sinergiile ciclului carbonului și al nutrienților, însă și alte tehnici agricole tradiționale contribuie la această problemă. Pe măsură ce utilizarea îngrășămintelor sintetice crește, adăugăm mai mult azot în sol, ceea ce intensifică mineralizarea sau descompunerea materiei organice din sol”, afirmă Reicosky.

Adaugă diversitate plantelor

Există suficiente cercetări care confirmă că plantele joacă un rol activ în căutarea nutrienților, apărarea împotriva dăunătorilor și bolilor, reacția la plantele invazive și stimularea activității microbiene a solului.

Plantele emit cel puțin 90 de compuși sau substanțe chimice organice ca răspuns la condițiile de mediu, iar o varietate de factori de mediu pot stimula o plantă să producă și să elibereze unul sau mai mulți compuși care să o ajute să crească sau să supraviețuiască.

„Când o plantă elimină unul dintre acești acizi, este pentru că are nevoie de un anumit tip de nutrient, trebuie să respingă dăunători și agenți patogeni sau să se sprijine într-un fel,” spune Ray Ward, specialist în sol Ward Laboratories.

Procesul prin care microorganismele din sol livrează nutrienți și alte elemente la rădăcinile plantelor este complex și are loc în rizosferă — zona de sol care înconjoară și este influențată de rădăcinile plantelor.

Substanțele chimice eliberate de rădăcinile plantelor se difuzează prin sol, atrăgând organismele din sol care depind de acești compuși pentru hrană. Micorizele, relațiile simbiotice dintre plante și ciuperci, care le oferă acces la nutrienți din sol și protecție împotriva bolilor, fac parte din acest proces.

Aceasta este o relație dinamică sau simbiotică. Rădăcinile plantelor produc hrană de care microorganismele din sol au nevoie, iar ultimele furnizează hrană sau alte elemente necesare plantelor. Este un echilibru delicat.

Diversitatea plantelor poate fi obținută prin cultivarea unui echilibru între gramineele de sezon cald și gramineele de sezon rece, precum și plantele cu frunză lată de sezon cald și frunză lată de sezon rece.

Menținerea rădăcinilor plantelor vii pe tot parcursul anului

Lăsată să acționeze în mod natural, Mama Natură se asigură că există mereu ceva viu și în creștere în sol.

Într-o rotație tradițională, rădăcinile active sunt prezente în sol foarte puțin, lăsând zona fără rădăcini în mare parte. Acest lucru înseamnă că microorganismele din sol rămân fără hrană, iar materia organică este insuficientă.

Jim Hoorman, educator la Ohio State Extension, afirmă că, pentru a beneficia de un ciclu mai natural, inclusiv de o reciclare mai eficientă a nutrienților, fermierii ar trebui să adauge culturi de acoperire în sistemul lor de agricultură fără arătură.

„Într-un sistem tradițional, suntem eficienți doar în proporție de 30-40% în valorificarea azotului și de 50% în valorificarea fosforului. Culturile de acoperire ne permit să reciclăm mai mulți dintre acești nutrienți, datorită carbonului activ”, explică Hoorman.

Solul este plin de viață, bacteriile și ciupercile sunt cele care mențin solul funcțional pentru producători, iar unele sunt mai benefici pentru anumite funcții decât altele.

Majoritatea microorganismelor trăiesc în apropierea rădăcinilor care cresc activ. Dacă nu există nimic în creștere, acestea mor. Agricultura fără lucrarea solului ajută prin faptul că nu perturbă habitatul, dar nu este complet eficientă deoarece nu avem rădăcini vii.

„Adăugând o cultură de acoperire, putem crește nivelurile microorganismelor și îmbunătăți solul.”

Hoorman subliniază că ciupercile sunt mult mai eficiente decât bacteriile în stocarea carbonului în sol. Deoarece ciupercile nu tolerează bine arătura, bacteriile sunt predominante în câmpurile arate, în timp ce ciupercile domină câmpurile fără arătură.

„Ciupercile acționează ca o pânză de păianjen, extinzându-se și absorbând nutrienți. Micoriza invadează rădăcina plantei, iar hifele pătrund în fisurile mici din sol, aducând azot și fosfor către plantă, în timp ce planta oferă ciupercilor carbon și zaharuri simple pentru energie.

Ciupercile conțin o substanță în celulele lor numită glomalina, care funcționează ca un liant ce acoperă particulele de sol și promovează o bună structură a solului.

Solurile fără arătură, în special cele cu culturi de acoperire vii, conțin mai multă glomalina, ceea ce îmbunătățește structura solului și reduce compactarea.

Integrarea animalelor

Deși sistemele regenerative nu necesită neapărat prezența animalelor, fermierii pot include animalele și le pot gestiona pentru a accelera aceste sisteme.

Mișcarea carbonului rezultată din consumul frunzelor plantelor este importantă, afirmă Kris Nichols, microbiolog de sol și fondator al KRIS.

„Când o vacă pășunează, ea trage de plantă și rupe o parte din perii radiculari. Planta rănită are nevoie de micronutrienți suplimentari pentru a-și sigila rănile și a se regenera, așa că eliberează mai mult carbon în sol pentru a hrăni organismele care îi aduc proteinele și enzimele suplimentare necesare.

„Este un proces similar cu ceea ce se întâmplă când o insectă înțeapă frunzele plantelor. Un alt aspect important care apare atunci când plantele își sigilează rănile este faptul că ele produc mai mulți antioxidanți și compuși polifenolici, esențiali și pentru sănătatea umană.”

Fermele și pășunile de cercetare ale Institutului Noble implementează practici de pășunat adaptiv pentru a dezvolta soluri mai fertile. Asta înseamnă că fermierii controlează densitatea și durata pășunatului, imitând modelele turmelor sălbatice migratoare și evitând supra-pășunatul.

Steve Swaffar, consultant agricol la Institutul Noble, spune că folosesc vaci, oi și capre, care pășunează fie simultan, fie succesiv. Animalele sunt duse la pășunat prin diverse sectoare în momente diferite pentru a permite fiecărui câmp să se regenereze înainte de a fi pășunat din nou.

Adăugarea oilor și caprelor, deși o decizie controversată, s-a dovedit a fi un experiment de succes, deoarece oile urmează vacile, consumând ceea ce acestea lasă în urmă. Caprele pot pășuna, de asemenea, terenuri altfel inaccesibile, contribuind la curățarea și extinderea suprafețelor viitoare de pășunat.

Animalele oferă, de asemenea, un serviciu esențial, întorcând nutrienții sub formă de bălegar pe teren în timpul pășunatului. Acest lucru crește materia organică, activează comunitățile microbiene din sol și intensifică ciclul nutrienților, aspecte importante pentru construirea unui sol sănătos.

Agricultura regenerativă în practică

Utilizarea culturilor de acoperire pentru a menține rădăcini vii în sol pe tot parcursul anului susține sănătatea solului și ajută la stocarea carbonului și a azotului (N) pentru utilizări viitoare.

O rotație diversă de culturi de acoperire și culturi comerciale menține ciclul nutrienților la un nivel echilibrat în sol.

Mulți fermieri de peste hotare utilizează reactoare de tip Johnson-Su pentru a crea compost bogat în ciuperci, plin de nutrienți. Vezi mai multe despre Compostarea Johnson-Su.

Amestecurile de extract de compost, melasă și alge marine sunt unele dintre îngrășămintele organice utilizate de fermieri de peste hotare.

Referințe:

  1. Does Glomalin hold your farm together?
  2. Make Farming Fun Again with Cover Crops & Regenerative Agriculture.
  3. What is Regenerative Agriculture?
  4. Digging Into the Principles of Regenerative Ag.



‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

No-till eficient – concentrare pe biologia solului pentru rezultate

„Solul sănătos nu vrea să fie deranjat și dorește...
‹ adv ›

Fertilizarea solului în agricultura conservativă – ce se schimbă în perioada de tranziție

Tranziția către agricultura conservativă poate prezenta mai multe provocări pentru fermieri, deoarece multe aspecte se schimbă. Nu vă așteptați...

No-till – cum alegem și pregătim câmpul pentru tranziție

De mii de ani, sistemele tradiționale de agricultură au implicat modificarea solului pentru pregătirea patului germinativ. Echipamente precum plugurile...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole