Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde.
Așa cum spun eu adesea, să fiu undeva și să nu vizitez o fermă cu vreo rasă, bineînțeles că nu aș putea. Așa că, de data aceasta, călătorind prin Valonia, desigur, nu am putut să nu vizitez măcar o fermă unde se cresc vaci de rasa Montbeliarde.
Rasa Montbeliarde – răspândire
Rasa Montbéliarde este originară adică provine din regiunea Franche-Comté din estul Franței și a fost obținută în secolul al XIX-lea, ca urmare a încrucișării raselor locale de bovine (Fémeline și Tourache) cu rasa Simmental importată din Elveția.
Selecția a fost determinată de necesitatea la niște adaptări bune la condițiile montane locale, atât relieful, cât și condițiile climatice, dar cu trăsături bune pentru producția de lapte.
Chiar dacă rasa Montbéliarde a fost crescută în Franța, acum este răspândită și în alte țări ale lumii (în Canada, SUA, multe țări Europene și țările Africane).
Cea mai mare popularitate pe lângă Franța Montbéliarde a câștigat datorită utilizării frecvente a taurilor de reproducție din această rasă în încrucișarea industrială cu alte rase de vite precum de lapte așa și cele combinate, în special pentru îmbunătățirea raselor locale.
Vaci Montbéliarde – caracteristici
Vitele Montbeliarde au blana cu pete roșii-albe (ele sunt bălțate). Deși, în cadrul rasei există variații cu diferite nuanțe de roșu, dar urechile sunt întotdeauna roșii!
Oglinda nasului este roz și fără pete. Vacile sunt mari și mijlocii de statură, au masă corporală în medie 700 kg și înălțime la greabăn 1,46 m. Uneori, se poate de auzit că vacile Montbeliarde sunt asemănătoare cu cele Simmental, însă nu, nu sunt asemănătoare.
Vacile Montbeliarde au cu mult mai pronunțata structură corporală, de tipul raselor pentru lapte, mai ales la asta se referă un uger bine dezvoltat și uniform, cu un atașament ferm, asta dacă vorbim în comparație cu vacile Simmental.
Montbeliarde – „producător universal de brânză”
În ceea ce privește productivitatea de lapte, așa cum spun fermierii belgieni – „La Montbéliarde – Une fromagère tout terrain”, care înseamnă – „producător universal de brânză”.
Așadar, vacile dau mult lapte (în medie 7,5-8,2 tone pe lactație), iar laptele are un conținut ridicat de grăsimi și proteine, cu un raport extrem de favorabil, asta și este motivul pentru care Montbeliardele au o astfel de poreclă ca „fabricatorul universal de brânză”.
Avantajele rasei
Una dintre caracteristicile frumoase ale acestei rase este că, vacile au o sănătatea reproductivă bună și o longevitate productivă, cu performanțe consistente de lactație.
De asemenea, fermierii care cresc Montbeliarde subliniază că vacile au fătare ușoară, sunt foarte rezistente de întreținerea la pășuni (vitele au rezistență deosebită la depășirea distanțelor lungi, au picioare și ongloanele puternice).
În plus, sunt nesolicitante la hrănire (apot confirma personal că fermierii spun adevărul, pentru că am analizat un număr mare de rații de alimentație din ferme unde erau vacile de rasa Montbéliarde).
Brânzeturile precum Comté, Morbier, Mont d’or, le Bleu de Gex sunt produse din laptele obținut de la vacile Montbeliarde.
Până în prezent, principala activitate de selecție cu rasa Montbeliarde se desfășoară asupra productivității laptelui (lucrul de selecționare se face înăuntrul rasei) și asupra moștenirii (ereditării) indicatorilor calitativi utili (care sunt caracteristici rasei) de către fiice, care sunt obținute ca urmare a utilizării materialului seminal de la tauri de reproducție Montbeliarde pe alte rase, în principal combinate de productivitate.
La încheiere, vreau doar să-l citez pe unul dintre prietenii mei belgieni, un fermier, care mi-a spus că – En élevage laitier, nous n’avons que des difficultés devant nous, mais les vaches de race Montbéliarde sont de fidèles alliées”, dacă de tradus, sună cam așa – „în creșterea vitelor de lapte, ne așteaptă doar dificultăți, dar vacile din rasa Montbéliarde sunt aliate fidele”.
P. S. Și, la final, conform bunei tradiții, ceva un pic neobișnuit de interesant din partea mea, se spune că vacile din rasa Montbéliarde au abilități excepționale (dintre rasele de lapte) de a găsi iarbă utilă și de a folosi eficient pășune, mai ales în zone de regiuni muntoase (deși același lucru sau asemănător am auzit și în caracteristicile unei duzini de alte rase de bovine de lapte).
V-ar putea plăcea și articolul Rasa de bovine Blonde d’Aquitaine – avantaje de apreciat.