18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE a lansat apelul la candidaturi pentru Observatorul lanţului agroalimentar al UE

CE a lansat apelul la candidaturi pentru Observatorul lanţului agroalimentar al UE

Comisia Europeană a lansat, marţi, un apel la candidaturi pentru înfiinţarea Observatorului lanţului agroalimentar al UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit Bruxelles-ului, crearea acestui observator, care va analiza costurile de producţie, marjele şi practicile comerciale, este una dintre măsurile de consolidare a poziţiei fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente şi de întărire a încrederii între toţi actorii de-a lungul acestui lanţ.

Obiectivul său este de a asigura o mai mare transparenţă a preţurilor, a structurilor de costuri şi a distribuţiei marjelor şi valorii adăugate în cadrul lanţului de aprovizionare, respectând în acelaşi timp normele în materie de confidenţialitate şi de concurenţă.

Activitatea observatorului va sprijini elaborarea de metodologii de evaluare şi de monitorizare a structurii costurilor şi a distribuţiei marjelor şi valorii adăugate de-a lungul lanţului de aprovizionare cu alimente, subliniază Executivul comunitar.

Observatorul va reuni până la 80 de membri, reprezentând autorităţi naţionale responsabile cu agricultura, cu pescuitul şi cu acvacultura sau cu lanţul de aprovizionare cu alimente, precum şi organizaţii care reprezintă părţi interesate ce îşi desfăşoară activitatea în diverse etape ale lanţului – de la fermieri, furnizori de factori de producţie, industria alimentară şi comercianţi la transporturi, logistică, comerţul cu amănuntul şi consumatori.

Se preconizează că prima reuniune a observatorului va avea loc în iulie 2024.

Apelul la candidaturi este deschis până la 13 mai. Organizaţiile care îşi depun candidatura trebuie să fie înregistrate în Registrul de transparenţă pentru a fi nominalizate.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă...
‹ adv ›

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului agricol a fost discutată, în perioada 17-19 aprilie, la Bruxelles,...

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole