16.3 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au intrat la discuţii cu...

Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au intrat la discuţii cu ministrul Agriculturii

Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au intrat la discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, printre principalele probleme semnalate fiind cele legate de subfinanţarea în sectorul de ameliorare a raselor, acordarea ajutorului naţional tranzitoriu şi optimizarea sau lansarea de noi programe care să vizeze dezvoltarea domeniului.

Lista transmisă de Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) cuprinde şase solicitări, prima dintre ele vizând Legea biotehnologiei de reproducţie.

„Proiectul de lege a trecut de Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor. MADR, prin departamentul de specialitate, trebuie să aducă amendamente la lege, astfel încât să se respecte legislaţia europeană. Concret, se doreşte constituirea unui grup de lucru care să definitiveze propunerea de amendamente, cu care ulterior să se meargă în Comisia pentru agricultură şi în plen”, precizează asociaţia.

O altă solicitare este cea legată de ameliorarea raselor, unde sunt probleme legate de subfinanţare cu efect direct în calitatea serviciilor de CPP (Controlul Performanţelor Productive).

AFF vrea să afle care este cuantumul sumelor alocate pentru activitatea de RG (Registre Genealogice) şi CPP pentru anul 2024 (la taurine), precum şi data la care se introduce în şedinţă de Guvern propunerea de aprobare a bugetului pe 2024.

De asemenea, cere organizarea unei şedinţe de lucru şi analiza întregii activităţi de ameliorare, în special activitatea de colectare date din teren efectuată de organizaţiile de control.

De asemenea, AFF mai propune ca acordarea ajutorului naţional tranzitoriu să se facă doar la animalele active la data depunerii cererii.

„Dorim ca ANT să rămână în forma în care este reglementat acum, adică animale eligibile pentru plata ANT sunt toate animalele având vârsta peste 7 luni (incluzând femele şi masculi)”, se arată în document.

Asociaţia Forţa Fermierilor consideră că este necesară lansarea unui program de minimis pentru achiziţionarea de tineret, cu termen de pregătire de 6 luni şi termen de depunere cereri în ultima parte a lunii septembrie 2024, precum şi a unui program „Rabla” pentru instalaţiile de muls.

„Există un număr de aproximativ 20.000 de exploataţii înscrise în registrele genealogice care sunt beneficiare la acest moment de SCZ. Aceste exploataţii în proporţie de 78% sunt de dimensiune de până la 20 de capete/exploataţie. Cu un ajutor de 50% din achiziţia de cărucior de muls, un număr de până la 10.000 de fermieri ar putea reînnoi echipamentul de muls, în acest fel se va contribui la creşterea randamentului în exploataţii, dar şi o contribuţie la igiena şi sănătatea animalelor”, susţin reprezentanţii AFF.

Optimizarea programului „Bunăstarea la vaca de lapte” – ecoschema APIA, prin intermediul societăţilor de ameliorare, este ultima solicitare pe lista asociaţiei.

„Dorim ca societăţile de ameliorare să poată elibera adeverinţe (la fel ca şi la SCZ), cu care să se ateste că fermierii îndeplinesc condiţiile din fişa bunăstării la vaca de lapte şi astfel pot beneficia de încă un sprijin financiar. Întreaga documentaţie, dar şi operaţiile necesare, respectiv consumabilele care sunt necesare a fi achiziţionate şi utilizate în cadrul măsurii de bunăstare la vaca de lapte vor fi întocmite, urmărite şi atestate de societăţile de ameliorare”, se mai arată în document.

Ministrul Agriculturii mai are programate marţi încă două runde de discuţii, una cu reprezentanţii sectoarelor porc şi pasăre, iar cea de-a doua cu cei ai procesatorilor din industria alimentară.

Luni, au avut loc primele întâlniri cu fermierii şi asociaţiile reprezentative din sectorul ovine şi caprine, precum şi cu cei din sectorul vegetal care s-au încheiat cu un proces verbal prin care s-au agreat 13 solicitări venite din partea asociaţiilor.

Discuţiile cu retailerii pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, care trebuiau să aibă loc tot luni, au fost amânate pentru miercuri dimineaţa.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Alexandra Caminschi, Advice&Consulting: Asigurăm tot spectrul de soluții pentru obținerea fructelor de calitate superioară

În fața provocărilor crescânde din sectorul horticol, Advice&Consulting vine...
‹ adv ›

Analiză: Preţurile transportului maritim ating noi maxime din cauza tensiunilor geopolitice

Preţurile transportului maritim ating noi maxime, după cele înregistrate în perioada de pandemie, pe fondul creşterii cererii şi al...

DN Agrar Group încheie primul trimestru cu afaceri de 40 mln de lei şi un profit net de 8 mln de lei

DN Agrar Group, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul trimestru din 2024 cu afaceri de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole