14.3 C
București
luni, 20 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE aprobă reintroducerea schemei României de sprijinire a companiilor, în valoare de...

CE aprobă reintroducerea schemei României de sprijinire a companiilor, în valoare de 2,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat luni reintroducerea schemei României de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei) pentru sprijinirea companiilor în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema reintrodusă a fost aprobată conform Cadrului temporar de criză şi de tranziţie adoptat de Comisia Europeană în 9 martie 2023 şi modificat în 20 noiembrie 2023.

Executivul comunitar a aprobat schema iniţială în 9 septembrie 2022 şi prima reintroducere în 26 ianuarie 2023, care au expirat în 31 decembrie 2023.

Conform schemei reintroduse, ajutorul va fi sub forma unor garanţii şi granturi directe. Schema reintrodusă este menită să asigure că rămân disponibile suficiente lichidităţi pentru firmele afectate afectate de perturbările economice provocate de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a constatat că schema României, aşa cum a fost reintrodusă, continuă să fie în linie cu condiţiile Cadrului temporar de criză şi de tranziţie.

În special, ajutorul nu va depăşi 280.000 euro pentru o companie activă în sectorul agricol, 335.000 euro pentru o companie activă în domeniul pescuitului şi acvaculturii, şi 2,25 milioane de euro pentru o companie activă în alte sectoare, şi nu va fi acordat mai târziu de 30 iunie 2024.

Executivul comunitar a concluzionat că reintroducerea schemei României rămâne necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările semnificative din economia unui stat membru, în linie cu articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, şi a condiţiilor Cadrului temporar de criză şi de tranziţie. Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei

Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România şi...
‹ adv ›

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România în perioada 14 – 15 mai

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România la începutul săptămânii viitoare, pentru o vizită de două...

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole