Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și înființeze propria gospodărie, speră să obțină un efectiv puternic și sănătos. Pentru a ajunge toamna să „numere puii”, acesta trebuie să studieze detaliat normele de întreținere și alimentație, mai ales pentru puii de o zi.
Dacă se va aborda rațional subiectul, nu trebuie să apară dificultăți.
În prima lună de viață, dar, mai ales, în primele 10 zile, puiul are nevoie de îngrijire specială, care cuprinde:
- Hrană corespunzătoare, echilibrată nutritiv;
- Apă curată și proaspătă la discreție;
- Asigurarea normelor de igienă;
- Încălzire;
- Ventilare.
Acești factori joacă rol decisiv în formarea unui organism sănătos și rezistent în procesul de creștere.
Citiți în acest articol:
- Cu ce hrănim puii de o zi în condiții de casă;
- Tipuri de alimentație la puii de o zi;
- Combifurajele în rația puilor;
- Cum adăpăm puii de o zi;
- Igiena puilor în primele zile de viață;
- Încălzirea și ventilarea pentru puii de o zi.
Cu ce hrănim puii de o zi în condiții de casă
Puii au nevoie de hrană corectă și echilibrată în substanțe nutritive din prima zi de viață. Indiferent, dacă puiul a fost scos la incubator sau clocit de mama-găină, acesta are nevoie de hrană aproape imediat după eclozare.
Cel mai frecvent, anume alimentația necorespunzătoare duce la moartea puilor în primele zile de viață.
Vezi mai multe cauze de ce mor puii de găină. Îngrijirea în primele zile de viață.
La achiziționarea puilor de la piață sau ferme, întrebați neapărat dacă și cu ce a fost hrănită pasărea. Este foarte important să se schimbe rația treptat. Cereți vânzătorului detalii despre furajele administrate și încercați să cumpărați hrană similară, amestecând treptat cu hrana disponibilă în gospodărie, pentru ca timp de 3-4 săptămâni să se treacă complet la rația nouă.
Puii de o zi, ce se vând direct de la incubator, nu sunt hrăniți.
Puiul poate trăi fără hrană 1-3 zile după eclozare, din contul elementelor nutritive primite din ou. Totuși, cât mai curând puiul va începe să mănânce, cu atât mai activ va avea loc dezvoltarea organelor digestive, precum și a altor sisteme.
La asigurarea hranei în primele 16-18 zile de viață, rata de supraviețuire a puilor sporește cu circa 20%. O rație echilibrată de la bun început, crește capacitatea productivă a păsării atât pentru ouă, cât și pentru viteza de acumulare a masei corporale.
Se recomandă un regim constant de administrare a hranei, cu periodicitate fixă. Inițial, puii se hrănesc la fiecare 2 ore, cu vârsta, mărindu-se intervalul. Pentru evitarea bolilor frecvente la pui, se va opta pentru alimente echilibrate nutrițional și de calitate înaltă.
Tipuri de alimentație la puii de o zi
Există două modalități de alcătuire a rației pentru pui în prima zi de viață:
- Hrană tradițională: ouă fierte, crupă de griș, brânză, resturi alimentare, porumb măcinat etc. Acest tip de alimentație este folosit de pe vremuri vechi. Deși combinațiile de alimente pot asigura o oarecare diversitate, este dificil de determinat raportul de elemente nutritive și de alcătuit o rație echilibrată în asemenea condiții.
- Hrană specializată: combifuraje specializate disponibile comercial. Pentru pui în primele zile de viață este disponibil combifurajul „starter”, care poate fi amestecat în hrana din gospodărie. Apoi, acesta se înlocuiește cu mixul „grower”. Administrarea acestor adaosuri reduce semnificativ riscul dezvoltării carențelor alimentare.
O rație complexă, alcătuită conform cerințelor fiziologice ale tineretului din primele zile de viață, contribuie semnificativ la creșterea potențialului productiv al rasei.
Din contra, alimentația necalitativă sau deficitară duce la disfuncții digestive, puii rămân în creștere, se îmbolnăvesc și pot sfârși letal.
Vezi și Pui broiler – 10 cauze frecvente ce le afectează creșterea.
Obligatoriu, urmăriți starea generală a puilor în grup și individual, semnele de slăbiciune sau apatie, chiar și la un singur individ.
În acest caz, pasărea se izolează de restul grupului, se urmărește evoluția, se introduce un adaos de vitamine și minerale la rație.
Combifurajele în rația puilor
La alegerea combifurajelor pentru hrana puișorilor atrageți atenție la dimensiunea particulelor și raportul elementelor nutritive. Pentru prima săptămână se recomandă hrana bine mărunțită sau, dacă e mășcată, se cerne.
Combifurajul este hrană complexă, care asigură toate cerințele nutriționale: necesarul de elemente nutritive, vitamine, minerale, aminoacizi etc. Astfel de amestecuri nu trebuie să conțină hormoni, antibiotice sau stimulatori de creștere.
Între zilele 5 și 7 de viață se poate de introdus câte puțin porumb sau grâu mărunțite.
Desigur, rația puișorilor poate fi alcătuită de sine stătător. Dar este nevoie de cunoștințe și atitudine responsabilă, pentru a putea include toate elementele necesare.
Acest proces, însă, poate fi mult mai complicat și costisitor decât achiziționarea combifurajelor starter disponibile comercial.
Cum adăpăm puii de o zi
În primele zile după eclozare, puii consumă multă apă, pentru a suplini volumul de lichide. Puii se asigură cu apă potabilă curată, distilată sau fiartă, răcită până la 30-32 oC.
În apă poate fi adăugată soluție de 5% glucoză sau zahăr, precum și suplimentul de vitamine necesar în primele zile. Soluția obținută nu se lasă în adăpătoare pentru mai mult decât 3-5 ore, deoarece poate servi ca mediu favorabil pentru bacterii, devenind sursă de infecție.
Cele mai potrivite pentru puii mici sunt adăpătoarele cu niplu. Pe lângă faptul că ele sunt închise și apa se păstrează curată timp îndelungat, acestea sunt ușor de manipulat, puii sunt atrași imediat de luciul vârfului metalic și, ciupindu-l, învață să bea.
O ușoară presiune este suficientă ca apa să fie eliberată din sistem.
Citește și Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament.
Igiena puilor în primele zile de viață
Igiena este un alt factor decisiv pentru formarea unui pui sănătos, care crește și se dezvoltă corect.
În primele 3-5 zile, puii cumpărați pot fi ținuți chiar și în cutie, dacă permit dimensiunile. Aceasta se așterne cu hârtie, pe care se presară hrana uscată, mărunțită. Puii vor ciuguli și scurma, rămânând curați și uscați.
În următoarele zile se instalează hrănitori. Pentru menținerea igienei, acestea se aleg de formă și dimensiune, care nu vor permite puilor să se urce în ele cu picioarele.
În caz contrar, înainte de fiecare alimentație hrănitorile se spală și se usucă bine.
Hrana amestecată cu dejecții, aproape întotdeauna, provoacă indigestii, slăbirea imunității și moartea tineretului.
Foarte important este ca puiul să fie uscat, în special puful și membrele. Se atrage atenție la adăpători: dacă apa curge în exces sau se revarsă. Așternutul va fi schimbat regulat, cel umed eliminându-se cât mai curând. Puiul umed se îmbolnăvește rapid.
Află și cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.
Încălzirea și ventilarea pentru pui de o zi
Puii de o zi au nevoie deosebită de aer curat, dar cald. Ventilarea este foarte importantă pentru calitatea aerului inspirat, respectiv, pentru evitarea problemelor respiratorii.
În același timp, se evită curenții puternici de aer, care pot afecta rapid organismul tânăr, în lipsa unui mecanism de termoreglare dezvoltat.
Încălzirea puilor în primele zile de viață este crucială pentru sănătate și dezvoltare. În acest scop, pot fi folosite diverse tipuri de încălzitoare sau lămpi, cu condiția ca acesea să nu provoace pericol de incendiu.
Cele mai potrivite în acest scop sunt dispozitivele cu rase infraroșii. Acestea nu doar încălzesc puiul, ci și mențin așternutul uscat.
În funcție de vârsta puiului se asigură următoarele temperaturi:
- 1-7 zile: 30-33 oC;
- 7-14 zile: 27-30 oC;
- 14-21 zile: 24-27 oC;
- După 21 zile: 20-24 oC.