13.2 C
București
marți, 15 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape

Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape

Incubarea artificială are scop principal obținerea numărului necesar de pui pe toată durata anului. În acest mod se evită dependența de găinile clocitoare și se mărește considerabil indicele productivității.

Fermierii începători admit un șir de erori în procesul incubației ouălor. Evident, că rata de succes scade proporțional. Pentru un procent mai mare de ecloziune se consideră toate măsurile de pregătire a ouălor, a incubatorului și menținerea microclimei corespunzătoare pe durata incubației. Se ține cont și de modificarea condițiilor în funcție de perioada incubării.

Să nu uităm și de așa lucru evident, ca prezența masculului pentru fecundarea ouălor.

‹ adv ›

Numai respectând fiecare dintre factorii determinanți ca: alegerea ouălor, pregătirea lor, ovoscopia, temperatura, umiditatea, va fi posibilă obținerea unui procent mare de pui viabili. În continuare vom descrie aceste etape succesive și anume:

  • Colectarea și păstrarea ouălor pentru incubație;
  • Aprecierea și selectarea ouălor pentru incubare;
  • Pregătirea incubatorului;
  • Introducerea ouălor la incubație;
  • Perioadele de incubație a ouălor;
  • Particularități legate de specie.

Colectarea și păstrarea ouălor pentru incubație

Ouăle pentru incubator se manipulează cu grijă de la bun început. Ele se colectează de 3-4 ori pe zi, neapărat cu mâinile curate. Oul se preia cu două degete, de capetele opuse ale acestuia, pentru a evita deteriorarea stratului protector.

După colectare ouăle se păstrează termen limitat: de găină – 5 zile, de rață și curcă – 8 zile, de gâscă – 10 zile. Condițiile obligatorii pentru păstrare sunt temperatura aerului de 10-15 oC și umiditatea relativă de 70-80%. La temperaturi mai mari de 27 oC începe dezvoltarea embrionului, dar ea este anormală. La temperaturi mai mici de 8 oC au loc modificări chimice ireversibile.

Tabelul ratei ecloziunii în funcție de termenul de păstrare a ouălor

Perioada de păstrare în zileEcloziunea în %
591
1082
1570
2023
2515

Ouăle de găină, curcă, bibilică și rață de dimensiuni mai mici se păstrează cu vârful rotungit în sus. Ouăle mari de rață se păstrează în poziție semi-înclinată, iar cele de gâscă – doar culcate orizontal

Aprecierea și selectarea ouălor pentru incubare

  • Se aleg doar ouăle cu o formă corectă, de dimensiuni medii;
  • Coaja trebuie să fie curată, netedă, fără fisuri;
  • Oul proaspăt are coaja mată, cel vechi – lucioasă.

Vedeți aici recomandări privind alimentația găinilor pe vârste.

O ecloziune mai bună dau ouăle de dimensiuni mijlocii. La găini acestea au o greutate medie de 50-55 gr. Ouăle mici, cu greutatea sub 45 gr au o ecloziune mai mică de 38%. Din ouăle prea mari pot ecloza pui sau boboci cu anomalii.

Nu se aleg ouă cu coaja spartă sau fisurată. De asemenea, se atrage atenția la orice denivelare, concrescență, pliuri, pori prea mari, care se văd cu ochiul liber. Se evită ouăle cu coaja murdară în exces. Spălatul ouălor nu se permite deoarece împreună cu murdăria se spală și pelicula protectoare.

Înainte de incubare ouăle numaidecât se examinează la ovoscop (poate fi cumpărat destul de ieftin sau improvizat din o lampă introdusă în cutie, în care se taie un orificiu de dimensiunea portivită pentru a fixa oul). Oul normal pentru incubare, examinat la lumină, are următorul aspect:

  • Coaja este uniformă, fără linii, granulații sau alte defecte;
  • Bula de aer este mică și situată în vârful rotungit al oului (ouăle vechi au camera de aer mare);
  • Gălbenușul este situat în centru sau spre vârful rotungit, marginile sunt șterse, la rotirea oului acesta se întoarce încet;
  • Lipsește orice tip de incloziuni străine.

Citiți de ce găina își mănâncă ouăle și cum evităm această problemă.

Pregătirea incubatorului

  • Se spală minuțios și se dezinfectează toate componentele din interiorul camerei de incubat;
  • Suprafața se clătește și se usucă;
  • Se setează temperatura și umiditatea. Incubatorul se pornește cu două zile înainte ca ouăle să fie introduse și se verifică regimul de temperatură și stabilitatea acestuia;
  • Se verifică funcționalitatea ventilatorului și mecanismului de întoarcere a ouălor.

Introducerea ouălor la incubație

După ce incubatorul a fost testat și pregătit, iar ouăle selectate și verificate, se poate trece la etapa următoare. Înainte de introducere, ouăle se încălzesc la temperatura camerei. Dacă acest pas nu se va efectua, la introducerea în incubator se va forma condensat pe coajă. Pentru a ne putea asigura, că ouăle sunt întoarse corect, se face marcaj diferit pe două laturi opuse ale oului.  

Dacă ouăle au dimensiuni diferite, vor ecloza în timp diferit. Cele mai mari au nevoie de mai mult timp. Pentru a obține toți puii în același timp, se vor introduce pe rând: ouăle mai mari, peste 4-6 ore – cele mijlocii, peste încă 4-6 ore – cele mai mici.

Ouăle de găină se introduc în incubator seara. Astfel, eclozarea revine la perioada de dimineață și procesul va putea fi monitorizat cu ușurință. În același scop, ouăle de rață se pun la incubat dimineața.

Poziția ouălor la incubat poate fi atât orizontală, cât și verticală, cu vârful ascuțit în jos la majoritatea speciilor de păsări. Doar ouăle de gâscă și de dimensiuni mari de rață se aranjează obligatoriu orizontal.

Tabelul duratei de incubație a ouălor la diferite specii de păsări:

Specia de pasăreDurata incubației în zile
Prepeliță16-18
Porumbei17-18
Găină20-22
Bibilică26-29
Curcă27-29
Gâscă28-33
Rață26-28
Rață leșească33-35

Perioadele de incubație a ouălor:

  • Zilele 1-7 la găini, 1-8 la curci, rațe și bibilici, 1-9 la gâște. Are loc formarea organelor, începe contracția inima, embrionul crește până la 1,5 cm. Se asigură temperatura stabilă de 38.0-38.5 oC și umiditatea – 70%. Ouăle se întorc regulat, la 12 ore în prima zi și la 8 ore în următoarele. Se închid orificiile pentru ventrilare. În ultima zi a perioadei se face a doua ovoscopie. Aceasta are drept scop determinarea nivelului de dezvoltare a embrionului.
  • Zilele 8-14 la găini, 9-15 la bibilici, 9-16 la curci și rațe, 10-17 la gâște. Apar caracterele sexuale, se formează scheletul, ciocul, ghearele. Se scot tavele suplimentare cu apă pentru reducerea umidității până la 50-60%. Se deschid orificiile pentru ventilare. Temperatura se reduce până la 37.6-38.0 oC. A treia ovoscopie se face in ziua a 11-a la găini, a 13-a la rațe, a 14-a la curci și a 15-a la gâște. Se observă nivelul de dezvoltare a rețelei de vase sanguine.
  • Zilele 15-18 la găini, 16-23 la bibilici, 17-24 la curci și rațe, 18-25 la gâște. Puiul se acoperă cu puf. Albușul se consumă total. Temperatura se reduce cu până la 0,5 oC, umiditatea – cu încă 5%. Se face aerisirea incubatorului de 2 ori pe zi, câte 15-20 de minute. Ouăle de rață și gâscă se stropesc cu apă prin pulverizare pentru răcire și umezire. Spre sfârșitul acestei perioade se aude piuitul puilor din ou.
  • Zilele 19-21 la găini, 24-27 la bibilici, 25-28 la curci și rațe, 26-30 la gâște. Etapa finală, de la primul piuit până la eclozare. Puiul deschide ochii, începe respirația pulmonară și ciupitul cojii. Temperatura se reduce până la 37,3 oC, umiditatea se mărește până la 75%. Ouăle nu se mai întorc și nu se ating deloc. Se asigură ventilația maximă.

Temperaturi și alte particularități la incubarea ouălor, legate de specie

  • Rațele. În prima zi de incubație se setează temperatura de 39oC. Răcirea cu aer se face din ziua a 14-a, cea cu apă din ziua a 20-a. Bobocii eclozează după 26 de zile. Ouăle de rață au multă murdărie și bacterii pe coajă. Ele se dezinfectează și se evită incubarea cu ouă de altă specie.
  • Gâștele. Înainte de incubare ouăle se dezinfectează. Primele 9 zile se încălzesc mai intens. Din ziua a 10-a se aerisesc. Bobocul de gâscă necesită de trei ori mai mult oxigen decât puiul de găină. Din ziua a 14-a se adaugă răcirea prin pulverizare cu apă, de 2 ori pe zi, la aceeași oră. Din ziua a 26-a nu se întorc. În ziua a 29-a începe eclozarea.
  • Curcile. Se urmărește forma oului înainte de incubație. Ouăle prea rotunde, precum și prea alungite au o rată mică de ecloziune. Umiditatea aerului se păstrează mai mică: 45% în incubație și 70% la etapa finală. Din ziua a 24-a ouăle nu se întorc, în ziua a 28-a începe eclozarea. La curci aceasta durează până la 40 de ore de la primul pui până la ultimul.
  • Rațele leșești (mute). Ouăle se păstrează mai mult timp înainte de incubație, până la 10-15. Rata ecloziunii în așa caz este mai mare, decât la ouăle proaspete. Răcirea cu apă începe în ziua a 16-a, de două ori pe zi, din a 20-a – de 3 ori pe zi. După 31 de zile nu se mai întorc, după 34 de zile eclozează.
  • Prepelițele. Nu se aleg pentru incubare ouăle cu coaja prea întunecată sau prea deschisă la culoare. Durata păstrării – nu mai mult de 7 zile. Din ziua a 15-a ouăle nu se mai întorc. Eclozarea are loc rapid, sincron, timp de 6 ore. Imediat după eclozare puii se adapă.
‹ adv ›

2 COMENTARII

    • closca mai buna decat rata leseasca nu exista,lasa ouale la rata, a mea a scos 18 din 21,este o closca ,,wow” fata de alte specii,cand paraseste cuibul sa manance si sa se adape acopera ouale cu un strat gros de puf fin parca ar fi facut in fabrica.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Cap umflat la curcani și alte păsări – cauze și tratament

Sindromul de cap umflat la curcani și la alte păsări este o problemă frecvent întâlnită în rândul crescătorilor. Boala...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole