19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada 20 – 26 martie 2024 că în această perioadă se menține seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă în unele zone agricole din Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania.

„În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi a Dobrogei, local estul şi centrul Moldovei.

Pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nordul şi estul Munteniei, sud-vestul şi centrul Dobrogei, izolat estul Transilvaniei, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică”, precizează specialiştii ANM.

Ritmurile vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua pe ansamblu în bune condiţii pe majoritatea suprafeţelor agricole, îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Totodată, în nordul şi centrul ţării, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol din primele zile ale perioadei, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.

Potrivit ANM, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la formarea frunzei a treia (70-100%), înfrăţire (40-100%) şi alungire a paiului (10-40%), la nivelul întregii ţări.

În funcţie de data semănatului, la rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va continua creşterea frunzelor (7-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-20%), cu o stare de vegetaţie a culturilor bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

Pomii fructiferi vor parcurge umflarea mugurilor de rod, înmugurirea şi dezmugurirea, iar la soiurile extratimpurii de sâmburoase se va înregistra înflorirea (cais).

Viţa-de-vie din aproape toată ţara se va afla în stadiul de repaus vegetativ, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de „plâns”, în special în zonele de câmpie.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima epocă, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, etc.) vor fi întrerupte temporar.

ANM a evaluat şi condiţiile de împrimăvărare, analizând indicele specific perioadei 1 februarie-10 aprilie.

Acesta reprezintă potenţialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetaţie, în perioada menţionată, care însumează temperaturile medii pozitive ale aerului.

„La încheierea perioadei de vernalizare (iernare), pentru reintrarea în vegetaţie a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creştere şi dezvoltare.

La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (192 – 200 „unităţi de căldură”), izolat în estul Transilvaniei, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetaţiei. Pe suprafeţe extinse din Moldova, local în sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Munteniei, se menţine o împrimăvărare moderată (201 – 300 „unităţi de căldură”)”, potrivit ANM.

De asemenea, în Dobrogea, cea mai mare parte a Maramureşului, Transilvaniei, Crişanei, Olteniei şi a Munteniei, local în sudul Moldovei, izolat sud-estul Banatului se semnalează o împrimăvărare normală (301 – 400 „unităţi de căldură”).

Pe suprafeţe extinse din Banat, local nordul, vestul, centrul şi sud-vestul Crişanei, vestul, sud-vestul şi sudul Olteniei, izolat sudul şi centrul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi nord-vestul Maramureşului se înregistrează o împrimăvărare timpurie (401 – 471 „unităţi de căldură”)

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2 – 11 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de normele climatologice şi 6 – 13 grade spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6 – 18 grade Celsius, în toate regiunile, iar cea minimă se va situa între -3 şi 8 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, izolat fiind condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 4 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie, favorabile pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului culturilor de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică, etc.), precum şi a sfeclei de zahăr.

„Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului pe suprafeţe agricole extinse. Totodată, local în centrul, nordul, vestul şi estul ţării se pot înregistra precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, izolat asociată cu burniţă”, transmit specialiştii ANM.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Averse, grindină şi intensificări de vânt în toată ţara, până vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de vânt puternic pentru judeţul Caraş-Severin

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru judeţul Caraş...

ANM: Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o atenţionare de Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole