21.8 C
București
miercuri, 19 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: Erdogan îi cere lui Putin să nu ia măsuri care să...

AFP: Erdogan îi cere lui Putin să nu ia măsuri care să escaladeze tensiunile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut miercuri omologului său rus Vladimir Putin să evite orice „escaladare” în conflictul cu Ucraina la Marea Neagră, a anunţat preşedinţia, citată de AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice, şeful statului turc i-a cerut liderului de la Kremlin „să nu ia nicio măsură care să rişte să provoace o escaladare a tensiunilor în războiul dintre Rusia şi Ucraina”.

El a subliniat „importanţa Iniţiativei Mării Negre, pe care o vede ca pe o punte spre pace”, a precizat preşedinţia într-un comunicat, referindu-se la acordul privind cerealele, a cărui prelungire a fost refuzată de Moscova.

Pentru Erdogan, care a fost unul dintre negociatorii şi garanţii acordului cu ONU şi care intenţionează să „continue eforturile” pentru relansarea acordului, „oprirea prelungită a Iniţiativei Mării Negre nu va fi în beneficiul nimănui, iar ţările care au nevoie de cereale şi cu venituri mici vor avea cel mai mult de suferit”.

El a amintit că „preţurile cerealelor au scăzut cu 23% când coridorul era în funcţiune”, între 1 august 2022 şi 17 iulie la miezul nopţii, şi că acestea „au crescut cu 15% în ultimele două săptămâni”.

Potrivit preşedinţiei, cei doi lideri au „convenit de asemenea asupra vizitei preşedintelui Putin în Turcia”, fără a avansa însă un calendar.

Atât înainte, cât şi după realegerea sa la sfârşitul lunii mai, Erdogan i-a adresat în mai multe rânduri o invitaţie şefului de la Kremlin.

Atacurile cu drone ale Rusiei au avariat recent portul ucrainean Odesa şi, miercuri, infrastructurile portuare ucraineane de la Dunăre, care sunt vitale pentru exporturile de cereale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CNAIR: Restricţii de circulaţie cauzate de caniculă, pe parcursul zilei de miercuri

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a...
‹ adv ›

Plafonul de garantare al programului IMM Plus a fost suplimentat

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va gestiona un plafon suplimentar de garantare...

Fechet, la Consiliul de Mediu: Neutralitatea climatică presupune paşi îndăzneţi şi acţiuni decisive

Atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050 presupune paşi îndrăzneţi şi acţiuni decisive, iar unul dintre cele mai importante...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole