13.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProsumatorii care oferă energie electrică în rețea ar putea primi compensații financiare...

Prosumatorii care oferă energie electrică în rețea ar putea primi compensații financiare lunare

Senatul a adoptat, în plen, propunerea legislativă privind modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012,  prin care persoanelor fizice, prosumatori cu instalaţii de producere a energiei electrice de până la 200 kW, li se oferă posibilitatea obţinerii unei compensaţii financiare lunare, pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea.

Inițiativă legislativă a senatorului UDMR Anteal Lóránt prevede schimbări majore în ceea ce privește drepturile prosumatorilor persoane fizice. Aceștia vor putea solicita lunar compensarea financiară, iar valoarea surplusului de energie va putea fi donată sau utilizată pentru decontarea facturilor de gaze.

În acest moment, în România, există peste 80 de mii de prosumatori, care produc aproximativ 1000 de MW de energie.

Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat  a declarat că populația e tot mai interesată de instalarea de panouri fotovoltaice, însă sistemul actual de compensare și de gestionare a surplusului nu este foarte avantajos. Acesta propune următoarea îmbunătățire:

„Unul dintre primii pași este acela de a acorda prosumatorilor cu o capacitate de producție de până 200 de kW posibilitatea să aleagă când doresc să solicite compensarea financiară care li se cuvine pe baza surplusului”.

Mai exact, dacă până acum prosumatorii care dispuneau de o balanță pozitivă aveau dreptul la compensare financiară doar după 24 de luni, acest termen se va putea reduce până la o lună.

De asemenea, modificarea legislativă acordă și alte drepturi prosumatorilor:

„Știind că investițiile în panouri fotovoltaice constituie o decizie serioasă, dorim prin acest proiect legislativ să facem tangibile rezultatele unei astfel de investiții. În acest sens aducem două schimbări: posibilitatea decontării facturii de gaze naturale cu valoarea surplusului de energie electrică produsă și posibilitatea donării surplusului către alți consumatori, cum ar fi spitalele, școlile, familiile nevoiașe sau punctele de consum deținute de alți membrii ai familiei”, a precizat senatorul UDMR.

Decontarea facturii de gaze naturale va fi posibilă doar în cazul în care atât furnizarea energiei electrice, cât și a gazelor naturale este efectuată de aceeași firmă, iar transmiterea cu titlu gratuit a surplusului de energie electrică produsă se va putea face doar către alți clienți ai furnizorului cu care prosumatorii au încheiat contractul.

În urma votului favorabil din plenul Senatului, propunerea legislativă va intra în procesul decizional al Camerei Deputaților

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy...
‹ adv ›

Acord între PPC şi Mytilineos pentru dezvoltarea unui portofoliu solar de 2.000 MW în 4 ţări, inclusiv România

PPC Group şi Mytilineos Energy & Metals au semnat un acord cadru de cooperare (CFA) pentru a dezvolta şi...

Germania: Producţia de energie eoliană a crescut semnificativ în 2023

Numărul turbinelor eoliene noi din Germania a crescut semnificativ în 2023, înregistrând un avans de aproape 50% faţă de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole