Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție de condițiile pedo-climatice locale, precum și de cerințele pieței locale și a celei de export.
În plus, sistemul de gestionare a plantației, destinația producției (piață proaspătă sau procesare), dar și sistemul de manipulare a fructelor din perioada de post-recoltă, ambalare, transportare până la comercializare care sunt specifice fiecărei companii.
Alegerea combinației soi/ portaltoi depinde, așadar, de mai mulți factori.
Caracteristicile care trebuie de luat în considerare pentru alegerea soiurilor de fructe sâmburoase depind, în primul rând, de preferințele consumatorilor și a pieței.
Calitatea fructelor, inclusiv gustul, aspectul și textura pulpei, este cel mai important parametru, urmată de rezistența sau susceptibilitatea la boli și dăunători a soiului.
Trebuie să se țină cont și de perioada de recoltare a fructelor, există soiuri cu maturare timpurie, medie și târzie, ce se va reflecta și în reușita companiei de a gestiona recoltarea și manipularea post-recoltă a fructelor.
Soiurile autofertile au avantajul de a oferi producții mai mari și stabile decât cele ce depind de soiuri polenizatoare. Alte caracteristici importante sunt vigoarea specifică a soiului și adaptabilitatea la condițiile pedo-climatice, ceea ce înseamnă că nu orice soi poate fi cultivat cu succes la noi țară.
Cele mai populare soiuri de cireș în sistem ecologic
Cele mai cultivate soiuri de cireș în plantațiile ecologice sunt Kordia, Burlat, Regina, Van și Giorgia. Aceste soiuri sunt bine adaptate în zonele de cultivare a cireșelor, și anume Europa centrală și sudică.
În regiunile scandinave, cele mai cultivate soiuri sunt Lapins și Sweetheart, urmate de Van, Areko și Lala Star.
Soiurile Agila, Radica și Arthur sunt cultivate cu succes în condițiile climatice ale statelor baltice în livezi neacoperite, în timp ce soiurile Artis și Aleksandrs sunt cultivate în livezile acoperite cu peliculă anti-ploaie.
Cele mai populare soiuri de vișin în sistem ecologic
Principalele soiuri de vișin cultivate în sistem ecologic sunt Safir, Jade, Fanal, Debreceni Botermo și Ujfehertoi Furtos. Aceste soiuri sunt foarte productive și, de asemenea, potrivite pentru recoltare mecanizată.
Cele mai populare soiuri de prun în sistem ecologic
Toptaste, Haganta, Ciacianska lepotica, Tophit și Topfive sunt soiuri de prun frecvent cultivate în livezile ecologice din Europa centrală, vestică, estică și sudică.
În raport cu condițiile climatice, soiurile Opal, Victoria, Rives, iubileum și Malard sunt cele mai cultivate soiuri în Europa de nord.
Cele mai populare soiuri de cais în sistem ecologic
Specificul caisului cultivat în plantații convenționale cât și ecologice este că adaptabilitatea soiului la condițiile pedo-climatice locale este aspectul cheie pentru selectarea soiului, în special din cauza susceptibilității înalte a pomilor la bolile fungice și bacteriene și pericolului de îngheț a florilor și fructelor din primăvară.
În general, piața solicită soiuri de cais cu fructe cu obrăjor roșu sau complet roșii, Brix și capacitate de transportare înalte.
Exemple de soiuri de cais potrivite pentru climatul continental includ Harogem, Berjeval, Bergaruj, Tsunami, Orange Red, Pinkcot, Hargrand, Goldrici, Spring Blaș și Portici.
Cele mai cultivate soiuri din zona Mării Mediteraniene sunt Sefora, Uander Cot, Flopria, Tom Cot, Samurai, Big Red, Orange Rubis, Roial Russilon, Vertij, Oranjé de Provans.
Soiuri de piersic mai puțin pretențioase în cultivare
Cele mai răspândite soiuri de piersic sunt Big Top, Redhaven, Roial Glori, Venus și Fairhaven. Onix, Surprise, Mireille și Bénédict sunt soiuri de piersic cu pulpă albă, iar Spring Lady, Conchiz și Coralin sunt soiuri de piersic cu pulpă galbenă.
În plus, soiurile tradiționale din Franța sunt Reine de Verjer și Belle de Montélimar, care sunt tolerante la bășicarea frunzelor, care au o productivitate scăzută, și Bellerime și Sanguine Saint Loran.
V-ar putea plăcea și articolul Controlul dăunătorilor în livezile ecologice de cireș, vișin, prun și cais.
Cele mai populare portaltoaie în sistem ecologic
Soiurile de fructe sâmburoase sunt altoite pe portaltoaie care influențează vigoarea, precocitatea de fructificare și adaptabilitatea pomilor la tipul de sol și climă.
Selectarea portaltoiului pomilor, dar și în general a speciei, începe cu analiza solului care trebuie să aibă parametrii de bază în limitele de dezvoltare favorabilă a pomilor.
Înainte de alegerea portaltoiului trebuie să se ia decizia privitor la sistemul de gestionare a plantației multianuale, și anume, accesul la irigare, modul de recoltare și tăiere a pomilor (cu platforma, scările sau de la sol), instalarea unui sistem de suport și/ sau acoperire (anti-grindină și anti-ploaie).
Alte criterii de care trebuie să se țină cont includ rezistența sau susceptibilitatea la boli și dăunători, compatibilitatea cu soiul, rezistența la schimbările climatice și stresul abiotic, ce poate fi provocat plantelor de către secetă, temperaturi extreme, ploi abundente în perioada de dinainte de recoltare și înghețuri târzii de primăvară.
Soiurile de cireș și vișin sunt cultivate în livezile ecologice pe portaltoaie pitice Gizela 5 sau Gizela 6 în livezi cu densitate înaltă pe soluri fertile.
Portaltoaiele Colt, Mahaleb, Mazard și Maxima 14 sunt mai viguroase și folosite în condiții de soluri sărace sau în livezi cu densitate joasă.
Portaltoaiele Mirobolan 29C, Saint. Julien A, Vavit și Jaspi sunt cele mai utilizate în plantațiile ecologice de prun și cais.
Dospina 235 și Docera 6 sunt rezistente la virusul Șarka prin reacția de hipersensibilitate a pomilor la agentul patogen. Portaltoaiele GF 677, Adesoto și Garnem sunt cele mai folosite pentru livezile ecologice de piersic din Europa.