17.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum pregătim solarul/sera pentru sezonul următor: 5 lucrări utile

Cum pregătim solarul/sera pentru sezonul următor: 5 lucrări utile

Spațiile protejate fac posibilă extinderea sezonului de creștere a legumelor, crearea unei microclime favorabile pentru acestea. Însă, atât într-o seră, cât și într-ul solar se creează condiții favorabile nu numai pentru plante, ci și pentru diferite organisme patogene care pot provoca boli, dar și pentru insecte dăunătoare.

Motiv din care, pentru a reduce riscurile îmbolnăvirii și afectării legumelor ce urmează a fi crescute în următorul sezon, este recomandată realizarea mai multor lucrări toamna, după finalizarea recoltării.

Dacă vom pregăti corect spațiile pentru noul sezon încă din toamnă, atunci avem șanse mai mari să creștem plante sănătoase și să obținem o recoltă bună fără prea multe tratamente. Astfel, este recomandată:

Înlăturarea resturilor de culturi

cultura de vinete

După recoltare, este necesar să scoateți cu tot cu rădăcini toate tulpinile, frunzele, rămase după recoltarea roșiilor, ardeiului, vinetelor și a altor culturi, cât și buruienile. Tulpinile și frunzele fără semne de boală pot fi puse la compostat, iar dacă plantele au fost bolnave în timpul sezonului, este mai bine să le uscați și să le ardeți într-un loc special amenajat.

Dacă acest lucru nu este posibil, atunci puteți pune resturile de plante infectate într-o groapă separată de compost, le puteți stropi cu uree și să le acoperiți cu folie până în sezonul următor.

Dacă a fost împrăștiat mulci organic, acesta trebuie greblat, adunat și compostat. Sau îl puteți pulveriza cu o soluție de sulfat de fier de 5%, dacă îl veți folosi din nou, de exemplu, pentru a acoperi plantele perene, culturile ce iernează.

Dacă vremea este încă caldă, atunci este indicat să tratați toate reziduurile de plante pe care le puneți în compost cu un preparat biologic bazat pe ciuperca Trichoderma. Trichoderma nu numai că accelerează descompunerea materiei organice, dar inhiba creșterea si dezvoltarea microorganismelor fitopatogenice.

Citiți mai multe despre Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

Curățarea și dezinfecția solarului, serei

După strângerea resturilor de plante, puteți face ordine în spațiile protejate. Dacă plantele nu au fost bolnave, spălați cadrul și materialul de acoperire cu o soluție slabă de dezinfectant. În cazul atacului plantelor de către patogeni, utilizați produse mai puternice.

Aplicați soluția de lucru, lăsați timp de 30-40 de minute să acționeze, spălați cu un burete sau lavetă, apoi clătiți cu apă. Dacă sera este acoperită cu folie, spălați-o.

Pelicula fleece utilizată pe parcursul sezonului poate fi înmuiată într-o soluție antiseptică timp de 30-40 de minute, apoi clătită atent, fără a o deteriora. Dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci pur și simplu scuturați materialul, tratați-l cu o soluție antiseptică dintr-o sticlă de pulverizare și apoi uscați-o bine.

Cu cât este mai subțire, cu atât trebuie curățată cu mai multă atenție – altfel se poate rupe.
Suporturile din lemn și cuiele pot fi tratate cu o soluție de 3% de sulfat de cupru. Acest lucru va ajuta să facă față infecției și să protejeze lemnul de putrezire.

Dezinfecția solului

Dezinfecția solului este una dintre cele mai importante măsuri de control a bolilor periculoase (de exemplu fuzarioza, verticilioza) sau unor dăunători. Puteți trata solul într-un spațiu închis în două moduri: chimic și biologic.

În funcție de probleme, pentru a combate dăunătorii poate fi realizată fumigarea de către companii specializate sau pot fi achiziționate pastile de sulf (se închid toate orificiile serei pentru un bun efect, se aplică la peste 15 grade Celsius, sau conform recomandărilor producătorului).

Pentru dezinfecție poate fi utilizată și pelicula sau dezinfectarea solului cu abur, doar că aceste metode sunt mai rar utilizate de către legumicultori din cauza costurilor mari.

Tratamentul chimic al solului se efectuează, de regulă, în cazul afectării puternice a plantelor de boli sau prezența unor dăunători. În acest sens, pot fi utilizate atât produse cu o acțiune puternică (de exemplu Nemasol 510, Basamid Granule), cât și unele produse mai puțin dăunătoare pentru organismele utile din sol.

Ca alternative pentru produse menționate mai sus, puteți să utilizați o soluție de sulfat de fier sau de cupru.

Sulfatul de fier este folosit ca fungicid, insecticid și îngrășământ pe solurile sărace. Pentru tratarea solului în seră și solar se folosește o soluție de 2-5% (20-50 g/1 l apă rece). Concentrația soluției depinde de gradul de contaminare a solului cu microorganisme patogene.

Sulfatul de cupru este, de asemenea, utilizat pentru tratarea solului, mai ales în acele zone, în care au fost cultivate culturile solanacee, care sunt afectate de alternarioză și fitoftoroză.

Pentru a trata solul, ar trebui să utilizați o soluție de 1-3% (diluați 100-300 g de sulfat de cupru în apă caldă, aduceți volumul la 10 litri și pulverizați sau turnați imediat dintr-o stropitoare suprafața solului în proporție de 2 litri per 1 mp). Poate fi utilizată inclusiv zeama bordeleză pentru această lucrare.

Este bine să tratați solul cu preparate care conțin cupru o dată la 3-5 ani, deoarece cuprul tinde să se acumuleze în sol. Dacă ați folosit frecvent preparate pe bază de cupru pentru a trata plantele în timpul sezonului, atunci nu mai merită să stropiți substratul cu ele.

Citiți mai multe despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.

Aplicarea îngrășămintelor

Fertilizarea solului, dar și introducerea amendamentelor la necesitate, la fel este o lucrare ce nu trebuie neglijată. Pe lângă îngrășămintele minerale tradițional introduse, este indicat să adăugați în fiecare an materie organică în timpul afânării solului: compost, mraniță sau vermicompost.

Nu este recomandat să aduceți gunoi de grajd sau excremente proaspete în seră sau solar, deoarece materialul de așternut (rumeguș, paie) mai mult timp se descompune în sol, iar în acestea s-ar putea conține semințe de buruieni și altele. Astfel de îngrășăminte cel mai bine ar fi bine să fie lăsate pentru maturare, apoi utilizate.

Majoritatea legumelor cresc bine în sol cu ​​aciditate neutră. În solul acid sau alcalin, unii nutrienți devin indisponibili plantelor, eficiența îngrășămintelor aplicate scade, iar condițiile create ar putea fi improprii pentru unele organisme utile din sol. Ca urmare, plantele se dezvoltă mai rău și suferă adesea de boli.

Aciditatea solului se poate modifica în timp sub influența precipitațiilor și a îngrășămintelor aplicate, precum și după tratarea regulată a solului cu diferite produse. Prin urmare, înainte de a aplica un îngrășământ, verificați aciditatea solului.

Pentru solul cu reacție neutră, orice îngrășământ complex cu un conținut ridicat de potasiu și fosfor este potrivit. Într-un sol cu ​​aciditate ridicată, puteți adăuga rocă fosfatică sau cenușă de lemn (aproximativ 200 g la 1 mp). Dacă pH-ul este mai mare de 7, atunci recomandat ar fi de utilizat îngrășăminte cu potasiu și magneziu (30 g pe 1 mp) sau un de amestec sulfat de potasiu (20-30 g pe 1 mp).

Semănatul îngrășămintelor verzi

Îngrășămintele verzi alese corect sunt o soluție universală de a îmbunătăți starea solului. Acestea pot fi semănate după tratarea solului și aplicarea îngrășămintelor. Cu cât plantele verzi, destinate a fi îngrășăminte pentru sol sunt semănate mai devreme, cu atât mai bine, deoarece solul nu trebuie să fie gol.

Cel mai des în calitate de îngrășăminte verzi în sere și solarii se utilizează muștarul. De obicei, se utilizează 2,4 kg semințe/1000m2.

Cultivarea îngrășămintelor verzi ajută la soluționarea multor probleme simultan:

  • îmbunătățirea stării solului. Rădăcinile plantelor afânează solul, iar acesta capătă o structură optimă, precum și o afânare naturală;
  • asigurarea solului cu materie organică, azot și alți nutrienți. Prin utilizarea corectă a îngrășămintelor verzi, cantitatea de îngrășăminte minerale aplicate poate fi redusă semnificativ. Prin urmare, îngrășământul verde reduce semnificativ costurile și previne salinizarea terenului;
  • suprimarea creșterii buruienilor. Buruienile cresc în orice spațiu liber și este foarte dificil să luptați cu ele, deoarece buruienile sunt nepretențioase și se înmulțesc ușor;
  • îmbunătățirea solului. Prin alegerea corectă a îngrășământului verde, prezența microorganismelor patogene și a dăunătorilor în sol poate fi redusă.

Atunci, când alegeți îngrășămintele verzi pentru spațiile protejate, concentrați-vă pe acele culturi, care vor crește acolo în sezonul următor. Aproape orice îngrășământ verde anual poate fi semănat pentru roșii, ardei și vinete.

Dar dacă intenționați să creșteți varză, napi și rucola într-o seră, atunci nu ar trebui să semănați ca îngrășăminte verzi rapiță, muștar, ridichi și alte legume crucifere. În schimb, cerealele și leguminoasele, facelia, hrișca sau un amestec din aceste plante sunt destul de potrivite.

Când cresc plantele destinate îngrășămintelor verzi, până la înflorire, acestea trebuie tăiate și încorporate în sol la o adâncime mică sau lăsate ca mulci pentru iarnă.

Mai multe detalii despre Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar.

Desigur, toamna este mult de lucru, dar serei și solarului trebuie să le acordați atenție.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole