9.1 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDezinfecția solului în solar și sere - sfaturi utile

Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile

Dezinfecția solului în solarii sau sere joacă un rol important în reducerea riscurilor dezvoltării bolilor sau dăunătorilor la culturile ce urmează a fi plantate.

La moment, există mai multe metode de realizare a dezinfecției solului în spații protejate, pentru toate însă există recomandări generale ce nu trebuie neglijate înainte de realizarea lucrării:

  • După ciclul de cultură toate resturile de plante trebuie îndepărtate din solar sau seră. Acest lucru se realizează deoarece pe organele plantei se pot păstra organismele patogene (de exemplu sporii unor ciuperci potențial dăunătoare) ce pot afecta culturile următoare.

Important! Resturile pot fi îngropate sau arse (arse în special în cazul înregistrării unor probleme produse de boli sau dăunători în ciclul anterior de producție).

  • Se înlătură buruienile din solar. Dacă optați pentru un erbicid în acest scop, trebuie să analizați bine recomandările producătorului, altfel riscați să fie afectată cultura ulterioară.
  • Mulciul artificial utilizat la cultura anterioară nu se păstrează, dacă în sezonul anterior ați avut boli cum ar fi căderea plăntuțelor, mana tomatelor. Detalii despre Mana de sol la roșii: 5 reguli pentru a proteja cultura.
  • Se curăță și dezinfectează pereții serei, solarului, se înlătură toate buruienile din preajma pereților și se scot afară.

După ce au fost realizate aceste lucrări, poate fi aleasă metoda potrivită de dezinfecție a solului. În general, aceasta poate fi realizată prin:

  • Utilizarea vaporilor fierbinți, tratarea cu ceață caldă sau rece – metoda poate fi implementată în practică apelând la companiile prestatoare de astfel de servicii.

Important! Există o serie de specii de plante ce pot fi semănate pentru a fertiliza solul, dar și a-l dezinfecta datorită substanțelor eliminate de rădăcinile acestora. Astfel de plante (muștarul alb, muștarul de câmp, facelia) pot fi semănate între ciclurile de producție și vor avea un rol bun în protejarea solului de nematozi, dar și boli.

Citiți mai multe despre Ce siderate (îngrășăminte verzi) putem semăna toamna în sere.

  • Pe suprafețe mici – poate fi realizată dezinfecția solului cu zeamă bordoleză. Se prepară soluția de 3%, se distribuie uniform pe suprafața solului și pe suprafața peliculei. Se lasă 1-2 zile, timp în care aceasta își face efectul, după care solul trebuie afânat.
  • Produse chimice omologate pentru dezinfecția solului:

Important! Înainte de realizarea tratamentelor chimice, este important să vă protejați prin utilizarea echipamentului de protecție (Mască, mănuși, haine lungi, care să vă acopere pielea). Nu consumați băuturi alcoolice înainte de realizarea tratamentului. Echipamentul trebuie purtat și la realizarea aerisirii solarului, serei, după realizarea tratamentelor.

La moment, sunt omologate pentru dezinfecția solului produse ce conțin: dazomet, fluopiram, metam sodiu, oxamil.

Substanța activă dazomet este omologată pentru dezinfecția solului la legume în seră (de exemplu Basamid Granule omologat pentru dezinfecția solului la legume în solar 250 kg/ha pentru combaterea coropișniței, tomate cultivate în seră nematodul galicol, mana de sol, fuzarioza, ofilirea vasculară 500 kg/ha).

Produsul se aplică înainte de înfințarea culturii, pe substratul de cultură sau prin încorporare în substratul de cultură pentru răsadnițe și se aplică cu 10 până la 35 zile înainte de semănat sau plantat în funcție de temperatura solului.

Substanța activă metam sodiu (omologat Nemasol 510 pentru combaterea nematozilor, bolilor și buruienilor la legume în seră 700-1200 l/ha, pentru căpșun, cartof, morcov în câmp deschis 300 l/ha). Produsul se aplică între ciclul de culturi.

Temperatura la care se aplică produsul este de minim 10 grade Celsius.

După tratare,  este recomandată acoperirea solului cu folie de mulcire, ceea ce va permite un contact mai îndelungat al produsului cu agenții patogeni. Folia se înlătură după 2 săptămâni după care se face testul la fitotoxicitate.

Substanța activă oxamil (Vydate 10 G –  insecticid, nematicid și acaricid. Dozele sunt calculate în funcţie de dăunător, stadiile de dezvoltare ale acestora, intensitatea infestării.

Tomate, Ardei, Vinete, Castraveţi, Usturoi (în câmp şi spaţii protejate) – contra nematozilor, musculiței albe și altor dăunători 30 – 55 kg/ha înainte de plantare prin încorporare în primii 10 cm adâncime sau după plantare cu încorporare uşoară, urmat de irigare.

Horticultură si pepiniere forestiere – contra nematozilor 40-55 kg/ha se încorporează în sol înainte de plantare.

Dezinfectare sol morcov contra nematozilor – 40 kg/ha înainte de plantare prin încorporare în primii 10 cm adâncime sau după plantare cu încorporare uşoară, urmat de irigare.

Dezinfectare sol cartof contra nematozilor – 30 kg/ha aplicat înainte sau simultan cu plantatul, pe rând sau pe tot intervalul, se încorporează la 10 cm adâncime.

Substanța activă fluopiram (Velum Prime 400 SC 625 ml/ha eficacitate atât asupra nematozilor (Meloidogyne spp.), cât și asupra făinării solanaceelor (Leveillula taurica) și curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea). 

Substanța activă e omologată pentru culturile solanancee, curcubitacee, morcov, cartof.

Primul tratament se recomandă a se efectua cu 1-3 zile înainte de plantarea răsadului, urmat de al doilea tratament la 15-30 de zile după finalizarea transplantării.

Se recomandă maxim 2 tratamente pe ciclu de producție și pe an, la un interval de 15-30 zile între tratamente, la doza de 625 ml/ha la fiecare tratament. 

Produsul se aplică prin sistemul de irigare (picurare), după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minimă de 1-2 l/m².

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole