21.5 C
București
marți, 22 iunie, 2021

-

HomepageArticolePiciorușul negru - boala fatală pentru răsad

Piciorușul negru – boala fatală pentru răsad

Primăvara, una dintre cele mai importante verigi în producerea legumelor de calitate revine creșterii răsadului.

Chiar dacă legume crescute în sere, cum ar fi castraveții, deja sunt comercializate cu succes la piață și în supermarketurile din țară, producerea răsadului pentru plantare în câmp deschis rămâne a fi la fel de importantă.

Pe lângă temperatură, apă, lumină și nutriție – plantulele au nevoie de protecție împotriva celei mai periculoase boli – căderea plantuțelor.

Dacă nu este combătută la timp, aceasta devine letală și poate distruge întreaga plantație. Unele dintre cele mai importante specii atacate sunt: tomatele, ardeii, castraveții, vinetele, varză.

Simptome de bolă la răsad

Plantulele răsădite au țesuturile de la baza coletului brunificate, care se extind spre tulpină și rădăcină subțiind zona afectată, iar în scurt timp planta cade la pământ.

Primele simptome apar izolat, apoi este atacată întreaga cultură. Dacă infecția este în sol, plantele pot fi atacate încă înainte de a răsări, iar în cazul în care acestea sunt slab dezvoltate, pot fi afectate și la maturitate.

FOTO: agroxxi.ru

Surse de infectare a răsadului

Boala este provocată de un grup de patogeni: micoze și bacterii. Agentul patogen se păstrează în sol, astfel, la condiții prielnice de dezvoltare atacă plantele.

La fel, sursă de infecție pot fi chiar semințele, deoarece sporii se pot păstra pe acestea. La temperaturi de circa 20-30°C și umiditate înaltă boala se dezvoltă în ritm accelerat.

Metode de prevenire și combatere a bolilor la răsad

  • Ținând cont de sursele de infectare, solul în care vor fi semănate semințele trebuie dezinfectat termic. La fel, eficiente în limitarea răspândirii bolii sunt semănarea în soluri alcaline, fără exces de umiditate.
  • Serele, solariile sau răsadnițele necesită aerisire permanentă și o iluminare adecvată, boala răspândindu-se ușor în spații cu puțină lumină. Un alt element important este asigurarea nutriției optime a plantelor, astfel, acestea devin mai tolerante la atac.
  • După răsărire, în faza de cruciuliță, poate fi efectuată rărirea plantulelor, pentru a reduce din densitate și permite circulația normală a aerului. La fel, dacă repicarea este făcută corect, fără a produce traume esențiale plantei, acestea se dezvoltă bine și devin mai rezistente. Iar pentru a evita pătrunderea infecției prin leziuni, este necesară tratarea plantelor cu permanganat de potasiu (1%) sau cu fungicid. Tot cu acest preparat pot fi tratate și semințele înainte de semănat.
  • Dacă au fost depistate focare, plantele atacate trebuie înlăturate și distruse, iar cele rămase stropite cu fungicide specifice omologate la noi în țară.
FOTO: elliser.ro

Află aici cîteva Sfaturi la plantarea corectă a răsadului de legume.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Proiect CONCORDE – bune practici în comerțul cu cereale

Agricultura europeană și cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influența unor programe majore de reformă...
- adv -spot_img

Evergent Investments preia 5,11% din acţiunile Lăptăria cu Caimac

Compania de investiţii financiare Evergent Investments a achiziţionat o participaţie de 5,11% din acţiunile companiei Agroserv Măriuţa SA, care...

Două platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd...

Noi pe Facebook

De citit

OECD laudă succesul aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei

Măsurile de urgenţă adoptate de guverne au ajutat la...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției