20.7 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDezinfecția solului în solar și sere - sfaturi utile

Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile

Dezinfecția solului în solarii sau sere joacă un rol important în reducerea riscurilor dezvoltării bolilor sau dăunătorilor la culturile ce urmează a fi plantate.

La moment, există mai multe metode de realizare a dezinfecției solului în spații protejate, pentru toate însă există recomandări generale ce nu trebuie neglijate înainte de realizarea lucrării:

  • După ciclul de cultură toate resturile de plante trebuie îndepărtate din solar sau seră. Acest lucru se realizează deoarece pe organele plantei se pot păstra organismele patogene (de exemplu sporii unor ciuperci potențial dăunătoare) ce pot afecta culturile următoare.

Important! Resturile pot fi îngropate sau arse (arse în special în cazul înregistrării unor probleme produse de boli sau dăunători în ciclul anterior de producție).

  • Se înlătură buruienile din solar. Dacă optați pentru un erbicid în acest scop, trebuie să analizați bine recomandările producătorului, altfel riscați să fie afectată cultura ulterioară.
  • Mulciul artificial utilizat la cultura anterioară nu se păstrează, dacă în sezonul anterior ați avut boli cum ar fi căderea plăntuțelor, mana tomatelor. Detalii despre Mana de sol la roșii: 5 reguli pentru a proteja cultura.
  • Se curăță și dezinfectează pereții serei, solarului, se înlătură toate buruienile din preajma pereților și se scot afară.

După ce au fost realizate aceste lucrări, poate fi aleasă metoda potrivită de dezinfecție a solului. În general, aceasta poate fi realizată prin:

  • Utilizarea vaporilor fierbinți, tratarea cu ceață caldă sau rece – metoda poate fi implementată în practică apelând la companiile prestatoare de astfel de servicii.

Important! Există o serie de specii de plante ce pot fi semănate pentru a fertiliza solul, dar și a-l dezinfecta datorită substanțelor eliminate de rădăcinile acestora. Astfel de plante (muștarul alb, muștarul de câmp, facelia) pot fi semănate între ciclurile de producție și vor avea un rol bun în protejarea solului de nematozi, dar și boli.

Citiți mai multe despre Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în sere.

  • Pe suprafețe mici – poate fi realizată dezinfecția solului cu zeamă bordeleză. Se prepară soluția de 3%, se distribuie uniform pe suprafața solului și pe suprafața peliculei. Se lasă 1-2 zile, timp în care aceasta își face efectul, după care solul trebuie afânat.

Important! Înainte de realizarea tratamentelor chimice, este important să vă protejați prin utilizarea echipamentului de protecție (Mască, mănuși, haine lungi, care să vă acopere pielea). Nu consumați băuturi alcoolice înainte de realizarea tratamentului. Echipamentul trebuie purtat și la realizarea aerisirii solarului, serei, după realizarea tratamentelor.

Produse chimice omologate pentru dezinfecția solului:

La moment, sunt omologate pentru dezinfecția solului produse ce conțin: fluopiram.

Substanța activă fluopiram (Velum Prime 400 SC 625 ml/ha eficacitate atât asupra nematozilor (Meloidogyne spp.), cât și asupra făinării solanaceelor (Leveillula taurica) și curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea). 

Substanța activă e omologată pentru culturile solanancee, curcubitacee, morcov, cartof.

Primul tratament se recomandă a se efectua cu 1-3 zile înainte de plantarea răsadului, urmat de al doilea tratament la 15-30 de zile după finalizarea transplantării.

Se recomandă maxim 2 tratamente pe ciclu de producție și pe an, la un interval de 15-30 zile între tratamente, la doza de 625 ml/ha la fiecare tratament. 

Produsul se aplică prin sistemul de irigare (picurare), după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minimă de 1-2 l/m².

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Boala frunzelor de ferigă la tomate – simptome, prevenire

Cucumber mosaic virus in tomato - CMV, în cazul...
‹ adv ›

Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate

Tomatele se bucură de o popularitate mare la cultivare, datorită consumului sporit al acestora. În plus, cultura crește cu...

Umeri verzi la tomate – cauze, cum evităm problema

Umerii verzi la tomate este un fenomen destul de frecvent întâlnit la cultivarea acestei culturi, care poate avea mai...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole