16.5 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii a declarat că Brăila este județul cu cea mai mare...

Ministrul Agriculturii a declarat că Brăila este județul cu cea mai mare suprafaţă irigată din România

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat joi, la Brăila, judeţul cu cea mai mare suprafaţă irigată din România în prezent, că în urmă cu cinci ani, pe vremea când era director general al ANIF, a afirmat că Brăila va fi primul judeţ cu peste 90% din infrastructura de irigaţii reabilitată integral.

„Am vizitat astăzi mai multe obiective din judeţul Brăila. Pe de o parte am vrut să văd starea sistemelor de irigaţii şi a investiţiilor care se fac în irigaţiile din Brăila şi, cred că acum cinci ani, când eram director general al ANIF, spuneam că Brăila va fi primul judeţ cu peste 90% infrastructura de irigaţii reabilitată integral.

Spun acest lucru pentru că, atunci când am pornit programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, în 2015, cu o alocare de 1,5 miliarde de euro, judeţului Brăila i s-au alocat peste 500 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii.

Totul s-a realizat cu sprijinul fermierilor – fără fermieri nu puteam face reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii – care au accesat pe programul naţional strategic, vorbim de 2007-2013, 2014-2020 şi acum, pe 2023-2027, cred că vorbim despre o alocare de peste 400 milioane de euro.

Asta înseamnă că sistemul de irigaţii din Brăila are o alocare pe de o parte de la bugetul de stat iar pe de altă parte de la bugetul fondurilor europene de aproape 1 miliard de euro”, a declarat Florin Barbu.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, din cele 360.000 hectare de teren arabil din judeţul Brăila, 330.000 hectare sunt irigate în prezent.

Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a anunţat că, din 15 martie, va fi deschisă linia de finanţare pentru infrastructura secundară de irigaţii, unde alocarea pentru fiecare Organizaţie a Udătorilor de Apă va creşte de la 1 milion de euro, la 1,5 milioane euro.

„Pe 15 martie vom lansa încă 400 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigaţii.

Am luat în calcul discuţiile pe care le-am avut cu fermierii din mai multe judeţe, inclusiv din judeţul Brăila, şi am crescut alocarea de la 1 milion de euro pe fiecare Organizaţie de Udători, la 1,5 milioane de euro, pentru că preţul materialelor a mai crescut şi, mai mult de atât, ne dorim ca în cadrul proiectelor să fie achiziţionate şi echipamentele de irigat.

Spun acest lucru pentru că în cei 1,5 milioane de euro sunt incluse TVA-ul şi cofinanţarea, practic, fermierii nu trebuie să plătească nimic pentru aceste proiecte”, a precizat ministrul Barbu.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat joi mai multe obiective din judeţul Brăila, printre care staţia de pompare de la Spiru Haret, o fermă de procesare lucernă şi o fermă de vaci de producţie lapte şi a avut o întrevedere cu câţiva mici fermieri.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Preşedintele Iohannis a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea privind energia...
‹ adv ›

BTA: Bulgaria susţine solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis pentru fermieri

Bulgaria susţine solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis în sectorul agriculturii, pescuitului şi acvaculturii, a declarat ministrul bulgar...

Marea Britanie a început controalele fizice la importurile de alimente proaspete din UE

Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, la trei ani după...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole