9.3 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în sectorul produselor lactate

ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în sectorul produselor lactate

Inspectorii sanitari-veterinari au amendat cu aproape un milion de lei mai multe unităţi din sectorul produselor lactate şi au emis două Ordonanţe de suspendare a activităţii şi patru pentru interzicerea activităţii, în urma unor controale efectuate în a doua parte a lunii februarie.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cadrul acestor controale s-au verificat loturi de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a produselor lactate provenite din state membre UE şi ţări terţe.

De asemenea, s-au prelevat mostre pentru analize de laborator în vederea determinării parametrilor fizico-chimici, conform informaţiilor de pe etichetă, identificării speciilor de lapte utilizate în fabricarea acestor produse, precum şi detectării adăugirilor de grăsimi vegetale şi proteine de soia.

„Ca urmare a neconformităţilor, constatate la cele 1.218 de unităţi controlate, au fost aplicate 137 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 971.640 de lei, au fost emise 2 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 4 Ordonanţe pentru interzicerea activităţii. Totodată, au fost prelevate 104 probe de produse lactate care au fost trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru determinări de laborator”, informează ANSVSA.

Printre abaterile constatate şi sancţionate de către inspectorii sanitari-veterinari se află:

  • depozite alimentare neautorizate sau neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • lipsa respectării normelor de ambalare şi etichetare a produselor lactate;
  • neconformităţi în ceea ce priveşte condiţiile de igienă în unităţile de reambalare a produselor lactate;
  • lipsa documentaţiei sau a autorizaţiilor necesare în platformele logistice/terminalele de distribuţie;
  • nerespectarea standardelor de siguranţă alimentară în magazinele alimentare.

De asemenea, au fost depistate deficienţe în practicile de igienă şi manipulare a alimentelor în unităţile de alimentaţie publică, neconformităţi în ceea ce priveşte depozitarea şi manipularea produselor lactate în pieţele en gros şi magazinele din incinta acestora, fiind identificate şi produse alimentare contrafăcute sau neetichetate corespunzător, adăugiri neautorizate de grăsimi vegetale sau proteine de soia în produsele lactate şi lipsa conformităţii cu informaţiile de pe etichetă referitoare la speciile de lapte utilizate în fabricarea produselor lactate.

ANSVSA a desfăşurat aceste controale tematice în perioada 16 – 29 februarie 2024, la nivel naţional, la depozite alimentare autorizate, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros şi magazine alimentare din incinta pieţelor şi complexurilor comerciale.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Control și amenzi pentru verificarea trasabilităţii peştelui la 57 de operatori din 22 de judeţe

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de aproape 2 mln de lei în industria alimentară, în martie

Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de 1,973 milioane de lei în industria alimentară în luna martie 2024, ca...

Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering

 Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering şi au emis 4...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole