10.2 C
București
vineri, 4 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFlorin Barbu cere sigilii electronice pentru TIR-urile cu cereale din Ucraina

Florin Barbu cere sigilii electronice pentru TIR-urile cu cereale din Ucraina

Șeful de la Agricultură Florin Barbu îi solicită ministrului Finanţelor Publice, Marcel Boloş, să „urgenteze” implementarea sigiliilor electronice pentru TIR-urile care intră cu cereale din Ucraina, scrie puterea.ro.

De luni, ar urma să funcționeze și cântarul din Vama Siret, aflată în centrul unui uriaș scandal, după ce fermierii români au reușit să demonstreze o grămadă de nereguli legat de camioanele cu cereale din Ucraina care intră în România pe aici.

‹ adv ›

Florin Barbu spune că a fost în vama Siret, după ce fermierii au făcut publică o înregistrare video în care sunt prezentate nereguli cu privire la modul în care camioanele cu cereale din Ucraina trec granița în România.

Spre marea lui surpriză, Barbu a descoperit că nu funcționează cântarul la intrarea în vamă.  

„Am fost în Vama Siret și, în calitate de ministru al Agriculturii, am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona”, a declarat, dumincă seara, ministrul la Digi 24.

El a mai precizat că a semnalat situația premierului Marcel Ciolacu, precum și ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.

„Astăzi, am văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona”, a mai precizat Barbu.

Fermierii pe urma camioanelor din Ucraina

În urmă cu câteva zile, mai mulți fermieri români au urmărit TIR-urile cu cereale care intră în România prin Vama Siret și au reușit să oprească un camion cu număr de Ucraina, cu ajutorul Poliției din Fălticeni.

‹ adv ›

Așa s-a descoperit că șoferul nu avea foaie vamală, iar camionul nu era sigilat corespunzător și nu sunt singurele probleme semnalate.

Fermierii au filmat camionul și au arătat că sigiliul putea fi desfăcut oricând pe parcursul tranzitării României, ceea ce înseamnă că se poate descărca cereale în România, deși legea interzice acest lucru. Până una alta, fermierii s-au trezit amendați cu 2.000 lei fiecare, pentru că ar fi sunat nejustificat la 112.

La acel moment, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că responsabilitățile de a verifica sigiliile camioanelor cu cereale din Ucraina care tranzitează România revin Ministerului de Finanțe şi Autorității Vamale

Nicio cerere de licențiere aprobată

Florin Barbu a mai declarat, duminică seara, că Ministerul Agriculturii nu a aprobat nici o cerere de licenţiere pentru importul cerealelor din Ucraina, deci, teoretic n-ar fi motive ca grâul să se oprească pe undeva.

„Practic, import de cereale în România nu pot face decât fermierii şi procesatorii români. În momentul de faţă, s-au depus nouă licenţe la Ministerul Agriculturii, Ministerul Agriculturii nu a eliberat nicio licenţă. Deci practic, de import, în România, de cereale, nu se pune problema! Din cerealele ucrainene, pentru că nu pot face import decât fermierii şi procesatorii români”, a spus ministrul Barbu.

Fermierii susțin că au ajuns la faliment din cauza cerealelor ucrainene, care în loc să ajungă în Portul Constanța se pierd pe drum, provocându-le prejudicii enorme, mai ales că sunt vândute la prețuri mici.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Creșterea productivității fermierilor români în culturile de cereale prin inovație 

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, asigurarea...
‹ adv ›

Cum protejăm pomii fructiferi de înghețurile de primăvară

Înghețurile târzii de primăvară reprezintă un risc major pentru pomii fructiferi, afectând mugurii, florile și fructele în formare, cu...

Piața uleiurilor vegetale sub presiune. Efectul „tarifelor Trump”

Prețurile semințelor de floarea-soarelui rămân sub presiune din cauza scăderii prețurilor la șrot, deși prețurile uleiului de floarea-soarelui sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole