12.2 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCNAIR: Vama Siret - principala poartă de intrare a cerealelor ucrainene în...

CNAIR: Vama Siret – principala poartă de intrare a cerealelor ucrainene în România, nu are cântar funcțional de la începutul războiului

În emisiunea Agrojurnal la Digi24, purtătorul de cuvânt la Companiei Naționale de Drumuri a declarat că din 2022, în Vama Siret, cântărirea mărfurilor care intrau în țară fie că erau ucrainene sau de altă natură nu s-a mai făcut, transmite andreeastroe.ro.

„Acest cântar este achiziționat încă din 2022. N-am putut să-l montăm deoarece în zona vămii, Poliția Vamală a avut lucrări de modernizare. Acum s-au finalizat lucrările. Îl calibrăm și îl punem în funcțiune. În acest moment există cântar pe ieșire (n.red. la ieșirea din România spre Ucraina) și va exista din data de 19 (n.red. februarie), adică de luni, și cântar pe intrare (n.red. în România din Ucraina)”.

„Logic atunci ne întrebăm cum au evaluat autoritățile faptul că niciun „bob de cereală” ucraineană nu a rămas pe teritoriul României și totul a mers la export prin Portul Constanța?

Am adresat lămuriri și la Autoritatea Vamală Română, care ar trebui să transparentizeze tot acest proces de tranzit, să ne pună la dispoziție nouă, cetățenilor, și implicit fermierilor, și cu ajutorul Ministerului de Finanțe, ANAF și Ministerul Agriculturii informațiile legate de: cine este importatorul sau transportatorul, care este avizul de însoțire a mărfii și care avizul pentru proba cântarului”, a transmis andreeastroe.ro.

Se mai impune o intrebare de ce nu s-a folosit în Vama Siret un cântar mobil, ca în Vama Sculeni? Cântarul mobil este eficient și ușor de folosit. Iată cum arată:

De asemenea, purtătorul de cuvânt al CNAIR Alin Șerbănescu a declarat pentru Agrojurnal că luni, când cântarul este dat în folosință, se teme să nu fie incidente la graniță cu șoferii ucraineni.

„Partea ucraineană a fost înștiințată că pe data de 19 se vor pune cântare în vamă? Vă dați seama că îi înștiințăm. Suntem curioși cum se va desfășura prima săptămână. Mizăm inclusiv pe sprijinul Jandarmeriei Române în cazul în care sunt șoferi nemulțumiți că sunt descoperiți cu supratonaj.”

Până la postarea acestui material Autoritatea Vamală nu a venit cu lămuriri deși acestea au fost solicitate în urmă cu trei zile.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole