15.1 C
București
duminică, 19 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBocarp - noua rasă de capre creată la Institutul Palas

Bocarp – noua rasă de capre creată la Institutul Palas

Cercetătorii de la Institutul „Palas” din Constanța au anunțat despre crearea rasei de capre Bocarp – specificul căreia este carnea, asemănătoare la gust cu cea de vacă, transmite stirileprotv.ro.

Deocamdată, au doar câteva sute de exemplare, și mai trebuie să crească alte câteva sute, pentru ca rasa să poată fi omologată, iar căprițele să ajungă la orice fermier.

Capra Bocarp – carnea fără gust și miros specific de capră

Capra Bocarp a venit pe lume în adăposturile institutului pentru dezvoltarea caprinelor Palas din Constanța, după zece ani de cercetare. În această perioadă, capre carpatine și țapi din rasa Boier – de carne – au fost lăsate să se încrucișeze.

capra bocarp

„Are un piept larg, are jigourile dezvoltate – pulpa de capră din care prepară friptura. Nu are gust specific de capră. Are o carne care se apropie de gust de carnea de vită”, explică Radu Răducu, director Institutul Palas Constanța.

Cercetătorul științific de la Institutul Palas din Constanța, Gabriel Văratic, urmărește de aproape cum caprele „Bocarp” ating aproape 80 kilograme fiecare – o greutate nemaintâlnită până acum, spune el, la caprele românești.

Are în grijă 220 de exemplare albe cu capul maro ori negru și trebuie să ajungă la 400 de exemplare pentru ca rasa să poată fi omologată.

Gabriel Văratic, cercetător științific la Institutul Palas din Constanța: 

„Gustul este aproape de gustul de carne de capră și puțin de iepure, având foarte puțină grăsime.”

Bocarp va putea fi crescută de fermierii din țară doar după ce rasa va fi omologată.  

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Aceasta rasa de capre o detin si eu si suntem multumiti.
    Noi am obtinut o din greseala cumparand un pui de tap din rasa boier acum 9 ani.
    Ce pot face acum, mi se spune ca rasa trebuie ameliorata.
    Multumesc
    Astept un raspuns.

Dă-i un răspuns lui Barcau Carmela Renunțați la răspuns

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Așternutul la vaci. De ce nisipul e opțiunea cea mai bună

Tendința numărul unu în lumea producătorilor de lapte este...
‹ adv ›

Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, este unul dintre cei mai importanți dăunători ai...

Alertă patogen la rapiță. Făinarea rapiței – atac la silicve la hibrizii sensibili în Câmpia Banatului

Încă de la începutul primăverii am făcut informări cu privire la prezența acestui patogen în culturile de rapiță din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole