3 C
București
marți, 12 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă

Fertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă

Fertilizarea roșiilor crescute pe suprafețe mici poate fi realizată cu succes utilizând îngrășăminte naturale, produse în condiții de casă. În acest mod, reducându-se impactul îngrășămintelor chimice, dar și cheltuielile pentru acestea, care, de altfel, sunt destul de mari.

În acest articol discutăm despre:

  • Fertilizarea răsadului de roșii după plantare. Rețete de îngrășăminte naturale.
  • Rețete de îngrășăminte pentru roșii în prima perioadă de vegetație.
  • Cu ce fertilizăm roșiile în perioada înfloritului și formării fructelor.

Fertilizarea răsadului de roșii după plantare. Rețete de îngrășăminte naturale

Tradițional, prima fertilizare a roșiilor începe după repicat sau plantare, la aproximativ 7-14 zile. Per general, pentru răsaduri îngrășămintele naturale ar fi opțiunea potrivită. În primul rând, deoarece riscul de a alege doza nepotrivită este foarte redus.

‹ adv ›

În continuare, vă prezentăm cele mai populare îngrășăminte cu care puteți fertiliza răsadurile de roșii.

Îngrășăminte din coji de ou

Din cojile de ou pot fi produse îngrășăminte utile plantelor, în ciuda mirosului respingător pe care îl emană în timpul producerii acestora. Pentru aceasta se utilizează cojile tocate a 5-6 ouă puse într-o sticlă de 1,5 litri peste care se adaugă apă și se pune un capac fără a o închide.

Timp de 3 zile plasați sticla într-un loc întunecos. La apariția culorii tulbure și mirosului neplăcut, îngrășământul este gata. Acesta poate fi aplicat o dată pe săptămână concomitent cu udările.

Fertilizarea roșiilor cu îngrășământ din coji de ceapă

Cojile de ceapă sunt unul dintre produsele preferate ale susținătorilor agriculturii naturale. Conțin o cantitate mare de oligoelemente, aminoacizi utili pentru plante, antioxidanți.

Pentru a fertiliza roșiile, avem nevoie de 50 de grame de coji de ceapă și 500 de mililitri de apă (apă clocotită). Se toarnă apă clocotită peste coji și se lasă 2-3 zile. Apoi, filtrăm infuzia rezultată și o diluăm cu apă într-un raport de 1:5. Adică pentru 100 de mililitri de infuzie se adaugă o jumătate de litru de apă. Această fertilizare se poate aplica de două ori pe lună.

Fertilizarea roșiilor cu mraniță sau compost

Dacă aveți undeva o grămadă de gunoi de grajd descompus, este păcat să nu-l folosiți în calitate de fertilizant. Pentru a produce fertilizantul: umpleți un borcan de jumătate de litru cu mraniță și adăugați-l la 10 litri de apă. După 3 ore, acesta este amestecat și aplicat. Un astfel de îngrășământ se aplică o dată pe săptămână.

Infuzie din coji de cartofi

Apa utilizată la fierberea cartofilor și altor legume este potrivită pentru fertilizare. Pentru a produce fertilizantul, punem cojile de cartofi la fiert. O astfel de soluție poate fi aplicată săptămânal în locul udărilor. După repicat, roșiile sunt fertilizate de 2 sau maxim 3 ori.

Rețete de îngrășăminte pentru roșii în prima perioadă de vegetație

Fertilizarea roșiilor cu gunoi de păsări

Gunoiul de pasăre sau de iepure nu poate fi numit îngrășământ gratuit. Cu excepția cazului când sunteți proprietar de găini, prepelițe, porumbei sau iepuri. Dintre toate îngrășămintele „populare”, gunoiul de păsări este cel mai versatil și bogat. Conține nu numai azot, ci și potasiu cu fosfor, precum și unele oligoelemente (calciu, sulf, magneziu etc.).

O găleată de zece litri este umplută o treime cu gunoi proaspăt. Adăugați apă, acoperiți cu un capac și lăsați timp de 5-7 zile. Se dovedește un îngrășământ fermentat concentrat, care este diluat pentru fertilizarea la rădăcină cu o normă de 1/2 litru de infuzie la 10 litri de apă.

Opțiunea a doua: 500 de grame de gunoi de păsări uscat se amestecă bine în 10 litri de apă. Cu acest amestec, puteți uda imediat roșiile la rădăcină.

Cu un astfel de îngrășământ roșiile pot fi hrănite de două ori pe sezon. Ca prim tratament, poate fi aplicat la 2-3 săptămâni după plantarea răsadurilor în sol. A doua oară sunt fertilizate după înflorire, când fructele s-au format deja pe primele inflorescențe. Este necesar aproximativ 1 litru de îngrășământ pentru fiecare plantă de roșii.

Fertilizarea roșiilor cu îngrășăminte cu drojdie

Sunt destui susținători și oponenți ai acestei fertilizări. Strict vorbind, drojdia în sine nu este un nutrient pentru plante. Drojdia este o ciupercă care stimulează microflora solului să proceseze „puternic” materia organică în azot. Plantele asimilează perfect azotul.

În plus, apa adăugată în drojdie în timpul preparării îngrășământului stimulează procesul de secretare a mezoinozitolului și altor vitamine care activează formarea rădăcinilor. Există și un minus. Drojdia afectează negativ conținutul de potasiu din sol, motiv pentru care cenușa este inclusă în aproape toate rețetele îngrășămintelor cu drojdie.

În 5 litri de apă caldă punem 200 de grame de drojdie presată și 1 cană de zahăr. Amestecăm totul bine, acoperim recipientul cu tifon și îl punem într-un loc cald timp de aproximativ 7 zile. Agităm soluția.

Când fermentarea s-a terminat, diluăm 1 cană din produs în 10 litri de apă împreună cu un borcan de jumătate de litru de cenușă. Se toarnă o jumătate de litru de îngrășământ cu drojdie sub rădăcina fiecărei plante.

Fertilizarea cu drojdie este recomandat să fie aplicată de două ori pe sezon. Prima dată în primăvară, când plantele transplantate într-un loc permanent au prins deja rădăcini, pentru a stimula vegetația. A doua oară – în perioada de fructificare activă, pentru a prelungi această perioadă.

Rețete populare pentru fertilizarea roșiilor în timpul înfloririi și formării fructelor

Cenușa – unul dintre cele mai recomandate îngrășăminte la roșii

Datorită faptului că cenușa conține potasiu, fosfor, magneziu, sulf și calciu, este foarte potrivită pentru fertilizarea roșiilor în a doua etapă a vegetației. Pentru aceasta, aveți la îndemână mai multe opțiuni:

  • Putem adăuga cenușă în gaură atunci când plantăm răsaduri în cantitate de o mână per plantă sau putem împrăștia aceeași cantitate sub mulci în timpul înfloririi sau apariției primelor flori.
  • Puneți un borcan de jumătate de litru de cenușă într-o găleată, adăugați 10 litri de apă și amestecați totul bine. Puteți uda imediat în cantitate de 1 litru per plantă.
  • Se amestecă 160 de grame de cenușă la zece litri de apă și se lasă câteva zile, amestecând în mod regulat. Cu infuzia obținută, fertilizăm roșiile în cantitate de 0,5 l per plantă.

Fertilizarea tomatelor cu iod

După apariția mugurilor inflorescenței, puteți fertiliza plantele cu iod. Pentru aceasta avem nevoie de: un borcan de 1,5 litri cu cenușă cernută, 10 mililitri de iod, 10 grame de acid boric și apă.

Se toarnă peste cenușă doi litri de apă fierbinte. La acidul boric se adaugă 0,5 litri de apă fierbinte (50°C). Lăsați amestecurile pentru ceva timp să se răcească. Într-o găleată de zece litri, amestecați infuzia de cenușă, soluția de acid boric, iodul și adăugați apă până este plină.

Lăsăm amestecul pentru o zi. A doua zi, diluăm infuzia rezultată cu o rată de 0,5 litri la 10 litri de apă. Turnați 2 litri din acest îngrășământ sub fiecare plantă de roșii.

Fertilizarea roșiilor cu coji de banane

Bananele și coaja lor conțin elemente necesare roșiilor precum: potasiu, calciu, fosfor și magneziu. Există multe rețete de preparare a îngrășămintelor utilizând coji banane. Cea mai convenabilă modalitate este de a transforma cojile uscate de banane în îngrășământ.

Trebuie să uscați bine cojile de banană și să le măcinați. Coji tocate pot fi adăugate în cuib atunci când plantați răsaduri – o mână plină per cuib .

Desigur, remediile populare trebuie tratate cu prudență. Și aici este important să respectăm cantitățile recomandate, dar, pentru cei care doresc să încerce, acest articol v-a oferit câteva alternative ce pot fi pregătite în condiții de casă.

‹ adv ›

2 COMENTARII

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi...
‹ adv ›

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...

Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Păstrarea verzei în perioada rece a anului trebuie realizată ținând cont de particularitățile culturii, astfel ne vom putea bucura...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole