22 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAlba: Peste trei milioane de euro, viraţi în conturile a zeci de...

Alba: Peste trei milioane de euro, viraţi în conturile a zeci de tineri fermieri din zona montană

Aproape 60 de tineri fermieri din zona montană din Alba au primit în total peste trei milioane de euro, drept primă tranşă, în cadrul măsurii „Dezvoltare Rurală (DR) 30 – Instalarea tinerilor fermieri”, potrivit Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Alba.

„Vă informăm că Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale a virat în conturile bancare prima tranşă de plată aferentă proiectelor depuse în cadrul DR 30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, (PNS 2023-23027), pentru 59 de tineri fermieri din judeţul Alba, în sumă de 3.097.500 de euro, reprezentând aproximativ 71% din valoarea totală plătită de 4.357.500 de euro pentru 83 de beneficiari din Regiunea 7 Centru”, se menţionează în comunicat.

Prin „DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, se urmăreşte instalarea tinerilor fermieri ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole ce va îmbunătăţi structura de vârstă a fermierilor şi va contribui, printre altele, la încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural şi în special din zona montană de a rămâne în respectivele zone.

De asemenea, se urmăreşte astfel încurajarea tinerilor care deţin un nivel de pregătire profesională şi competenţe adecvate care să asigure gestionarea eficientă a exploataţiei şi adaptarea la o agricultură rezilientă şi inovativă prin promovarea tehnologiilor şi tehnicilor de producţie moderne cu impact redus asupra mediului şi eficientizarea utilizării resurselor naturale şi desfăşurarea unei activităţi agricole competitive.

‹ adv ›

Potrivit comunicatului, sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de minimum doi ani şi maximum trei sau cinci ani.

Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investiţiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare, iar 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol şi struguri de masă, de la semnarea contractului de finanţare.

Implementarea planului de afaceri se va realiza până la 30 septembrie 2029 iar verificarea finală şi ultima plată nu vor depăşi data de 31 decembrie 2029.

Fondurile publice nerambursabile sunt acordate în urma verificării şi autorizării la plată de către experţii AFIR a cheltuielilor realizate, în baza cererilor de plată primite de la beneficiarii publici şi privaţi ai PNS 2023-2027, în conformitate cu contractele de finanţare încheiate, precum şi cu angajamentele asumate. 

Vezi aici ultimele știri AFIR.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR: Fermierii pot achiziționa direct utilaje prin baza de date a agenției

Fermierii, procesatorii şi antreprenorii din mediul rural, care solicită...
‹ adv ›

Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR – proiect inovativ în pomicultură

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol,...

AFIR primeşte solicitări de finanţare pentru rambursarea primelor de asigurare din cadrul PNDR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) lansează sesiunea de primire a cererilor de finanţare pentru rambursarea primelor de asigurare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole