20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control

Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, este unul dintre cei mai importanți dăunători ai culturilor de tomate, mai ales în contextul unei clime tot mai favorabile pentru dezvoltarea acesteia.

Tuta absoluta poate dezvolta în spațiu protejat 10-12 generații pe an, iar o singură femelă este capabilă să depună până la 250-300 de ouă pe parcursul vieții. Acest lucru înseamnă o creștere foarte rapidă a populației și o distrugere a culturii, în cazul unui control ineficient, în proporție de până la 100%.

În continuare, vorbim despre cele mai importante măsuri de întreprins în controlul moliei miniere a tomatelor în spațiu protejat, importante mai ales în contextul dezvoltării rezistenței dăunătorului la majoritatea insecticidelor tradițional utilizate.

1. Monitorizarea eficientă

Instalarea capcanelor cu feromoni (cu dispozitiv luminos, delta cu placă adezivă, vas cu apă) este foarte importantă, permițându-ne să monitorizăm apariția și dezvoltarea insectei.

Dacă nu utilizăm nicio măsură de monitorizare, insecticidele sunt aplicate prea târziu, când Tuta absoluta deja și-a depus ouăle sau prea devreme, până la zborul maxim al insectei, când impactul tratamentelor va fi mai redus.

Un alt indiciu al prezenței insectei poate fi oferit la analizarea plantelor. Primele mine din vârful plantelor înseamnă o intensitate mare a atacului ce urmează, fiindcă rezerva biologică din sol este mult mai mare decât se poate observa pe plantă.

În condiţii optime are loc „explozia” moliei, care atacă după modelul unei piramide inversate: frunzele și alte organe de la sol în sus spre vârful ei.

2. Instalarea plasei antiinsecte

La scurt timp după realizarea tratamentelor cu insecticide, Tuta absoluta s-ar putea să apară din nou în solar sau seră. Acest lucru se poate întâmpla nu deoarece tratamentul nu a fost eficient, ci pentru că dăunătorul pătrunde în seră de afară.

Pentru a evita acest lucru, este importantă instalarea plasei antiinsecte din microfilamente de polietilenă. Diametrul recomandat este de 0,2 mm.

O plasă calitativă instalată corect, fără goluri, vă poată ajuta să evitați pătrunderea nu doar a moliei miniere a tomatelor, ci și a dăunătorilor cum ar fi tripșii, musculița albă de seră.

Tuta absoluta este o insectă foarte tenace, aceasta nu va rata nicio modalitate pentru a pătrunde și devora tomatele delicioase. Motiv din care, instalarea ușilor duble la intrarea în solarii și sere nu va fi de prisos.

3. Distrugerea resturilor vegetale

După ce a fost desființată cultura, strângerea și distrugerea resturilor vegetale prin ardere este crucială. În aceste resturi poate fi prezentă Tuta absoluta care ulterior va migra pe o altă cultură. Nu uitați de prolificitatea sporită a moliei care, rămasă în aceste resturi, poate asigura o densitate foarte mare a populației.

Totodată, este obligatorie colectarea și arderea imediată a plantelor cu semne de atac.

4. Controlul plantelor gazdă și buruienilor din jurul solarului/serei

Buruienile din jurul solarului pot fi un loc minunat de refugiu pentru Tuta absoluta în timpul realizării tratamentelor în solar, până la apariția „vremurilor mai favorabile” pentru aceasta. Ulterior, Tuta absoluta poate reveni în seră sau solar.

Motiv din care, înlăturarea buruienilor și a plantelor gazdă din jurul serei și solarului este obligatorie pentru un control eficient.

Tuta absoluta are multiple specii de plante gazdă, printre care speciile Solanaceae sunt cele mai importante: vinete, ardei, buruienile Solanum nigrum (zârnă) și Datura stramonium (ciumăfaie) și altele.

5. Respectarea asolamentului, dezinfecția solului

Respectarea asolamentului prin evitarea monoculturii și cultivării culturilor din aceeași familie botanică este importantă în evitarea răspândirii. Totodată, nu trebuie neglijată dezinfecția solului.

Tuta absoluta iernează în stadiul de ou, pupă sau adult.

Prelucrarea solului sau schimbul lui în sere și solarii pentru distrugerea stadiilor hibernante este o măsură utilă. Se dezinsectează nu doar solul, ci și structura.

Detalii despre Dezinfecția solului în seră sau solar.

6. Utilizarea insectelor utile ce consumă sau parazitează Tuta absoluta

Precum am menționat anterior, molia minieră a reușit să dezvolte rezistență pentru majoritatea insecticidelor utilizate. Motiv din care, o atenție tot mai sporită o capătă controlul biologic al insectei.

Printre inamicii naturali ce pot fi utilizate în controlul moliei Tuta absoluta se numără: viespea parazitoidă Necremnus tutae – aceasta parazitează larvele asigurând o mortalitate de până la 70%, ploșnița prădătoare Macrolophus pygmaeus – consumă ouă și larve ale musculiței albe de seră, Tuta, afide, acarieni, Trichogramma achaea – o viespe mică parazitoidă ce depune ouă în ouăle acestui dăunător.

La utilizarea acestor insecte se evită tratamentele cu insecticide dăunătoare și se creează condiții favorabile pentru ele: o măsură importantă este plantarea fâșiilor de flori cum ar fi Lobularia maritima, Tagetes patula, Calendula officinalis, Sinapis alba sau Fagopyrum esculentum.

Mai multe detalii despre Controlul biologic al moliei Tuta absoluta sfaturi, particularități.

Insecticide pentru controlul Tuta absoluta

Produse ce conțin Bacillus thuringiensis (Bt) sunt utilizate ca biopesticide împotriva moliei miniere a tomatelor (produce o proteină cristalină toxică ce afectează stadiul larvar al multor specii de lepidoptere.

În România este omologat Bactospeine DF/Dipel DF 0,33-0,66 kg/ha se administrează de la ecloziune și primele stadii.

Mai pot fi utilizate produsele omologate pe bază de: acibenzolar-s-metil+ciantraniliprol (Minecto Alpha: 1,0-1,25 l/ha (1,0 l/ha-irigare prin picurare sau 1,25 l/ha-pulverizare), clorantraniliprol (Coragen: tomate, vinete – 175 ml/ha), abamectin (Bermectine: tomate – 1,0 l/ha, Azatin – 1,0 – 1,5 l/ha se aplică la avertizare.

În Republica Moldova este omologat pentru combaterea Tuta absoluta un singur produs pe bază de benzoat de emamectin, 9,5 g/kg – Affirm în doza de 1,5 kg/ha.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate...
‹ adv ›

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de ardei este schimbarea culorii frunzelor - îngălbenirea răsadului de ardei....

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole