Două dintre cele mai importante sindicate ale fermierilor din Franţa au lansat joi un apel către sutele de protestari care au blocat autostrăzile cu tractoarele lor să pună capăt blocajelor şi să meargă acasă, după ce premierul Gabriel Attal a anunţat mai multe măsuri în favoarea sectorului agricol, informează AFP şi Reuters.
Statul francez va aloca 150 milioane de euro „începând din acest an şi în mod permanent” unor măsuri destinate să uşureze povara fiscală şi socială a cultivatorilor, a promis Attal într-o conferinţă de presă.
Guvernul va pune „în pauză” planul care fixează obiective de reducere a folosirii de pesticide şi este ţinta furiei fermierilor.
Pe de altă parte, Parisul vrea să împiedice importul de fructe şi legume tratate cu pesticidul thiacloprid, un produs interzis în UE. Attal a mai cerut crearea unei „legislaţii clare la nivel european cu privire la descrierea a ceea ce este carnea de sinteză”, produsă pornind de la celule de ţesuturi animale şi care nu este în prezent autorizată în UE.
Rousseau a ţinut însă să precizeze că „mişcarea nu s-a oprit, se transformă”.
Având în vedere apelul venit de la două dintre cele mai importante sindicate se pune întrebarea dacă fermierii vor ridica într-adevăr blocajele în Franţa şi ce se va întâmpla cu protestele care s-au răspândit în întreaga Europă.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi că Executivul comunitar va pregăti o propunere pentru ‘a reduce povara administrativă’ care apasă asupra fermierilor.
Ea a promis că propunerea va fi „gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor Agriculturii ai statelor membre, prevăzută la 26 februarie la Bruxelles.