24.9 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrincipalele sindicate ale fermierilor francezi fac un apel la ridicarea blocajelor

Principalele sindicate ale fermierilor francezi fac un apel la ridicarea blocajelor

Două dintre cele mai importante sindicate ale fermierilor din Franţa au lansat joi un apel către sutele de protestari care au blocat autostrăzile cu tractoarele lor să pună capăt blocajelor şi să meargă acasă, după ce premierul Gabriel Attal a anunţat mai multe măsuri în favoarea sectorului agricol, informează AFP şi Reuters.

Statul francez va aloca 150 milioane de euro „începând din acest an şi în mod permanent” unor măsuri destinate să uşureze povara fiscală şi socială a cultivatorilor, a promis Attal într-o conferinţă de presă.

Guvernul va pune „în pauză” planul care fixează obiective de reducere a folosirii de pesticide şi este ţinta furiei fermierilor.

Pe de altă parte, Parisul vrea să împiedice importul de fructe şi legume tratate cu pesticidul thiacloprid, un produs interzis în UE. Attal a mai cerut crearea unei „legislaţii clare la nivel european cu privire la descrierea a ceea ce este carnea de sinteză”, produsă pornind de la celule de ţesuturi animale şi care nu este în prezent autorizată în UE.

„Având în vedere tot ceea ce s-a anunţat, trebuie să ne schimbăm modalităţile de acţiune şi deci facem un apel către membri noştri să suspende blocajele şi să revină la o nouă formă de mobilizare”, a declarat preşedintele sindicatului Jeunes Agriculteurs, Arnaud Gaillot.

Au fost făcute „progrese tangibile”, a declarat la rândul său Arnaud Rousseau, preşedintele puternicului sindicat FNSEA, care a salutat faptul că premierul Attal i-a ascultat pe fermierii francezi astfel că este timpul ca fermierii să ridice blocajele şi să meargă acasă.

Rousseau a ţinut însă să precizeze că „mişcarea nu s-a oprit, se transformă”.

„Dacă vom vedea că toate acestea sunt doar de faţadă, consecinţele vor fi catastrofale”, a adăugat Arnaud Rousseau.

Având în vedere apelul venit de la două dintre cele mai importante sindicate se pune întrebarea dacă fermierii vor ridica într-adevăr blocajele în Franţa şi ce se va întâmpla cu protestele care s-au răspândit în întreaga Europă.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi că Executivul comunitar va pregăti o propunere pentru ‘a reduce povara administrativă’ care apasă asupra fermierilor.

„Vom lucra împreună cu preşedinţia belgiană (a Consiliului UE – n.red.) la o propunere pe care o vom prezenta pentru a reduce povara administrativă” a procedurilor Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat şefa Comisiei după summitul UE desfăşurat la Bruxelles.

Ea a promis că propunerea va fi „gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor Agriculturii ai statelor membre, prevăzută la 26 februarie la Bruxelles.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Noi proteste ale fermierilor europeni. Tractoarele se întorc în centrul Bruxellesului

Sindicatele franceze și spaniole invită fermierii să blocheze granița...
‹ adv ›

Producătorii agricoli amână acţiunile de protest programate începând cu 27 mai

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) a decis amânarea acţiunilor de protest ce trebuiau să aibă...

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei cu Germania, interzicând accesul la două importante puncte de trecere,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole