31.3 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArad: Numărul tranzancţiilor cu terenuri agricole a scăzut cu 25%, iar preţul...

Arad: Numărul tranzancţiilor cu terenuri agricole a scăzut cu 25%, iar preţul maxim a fost de 30.000 de euro/ha

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole din judeţul Arad a scăzut cu 25% în ultimul an, în timp ce preţurile s-au menţinut la o medie de aproximativ 7.000 de euro pe hectar, iar cel mai scump teren s-a vândut cu 30.000 de euro hectarul, în zona oraşului Pecica.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat luni, că în 2023 au fost înregistrate la sediul instituţiei 3.932 de oferte de vânzare terenuri agricole. Spre comparaţie, în anul 2022 au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, ceea ce rezultă o scădere a vânzărilor cu aproximativ 25% de la un an la altul.

Scăderea din 2023 vine după ce în anul 2022 se înregistrase o creştere de 75% a numărului ofertelor de vânzare faţă de 2021.

„Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă şi cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri.

Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a declarat Ioan Martin.

El a precizat că suprafaţa totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.

În privinţa preţurilor, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul vândut.

„Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a spus directorul DAJ Arad.

Cel mai scump teren tranzacţionat a fost în zona oraşului Pecica, lângă autostradă, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar.

Directorul DAJ precizează că acest preţ este rar şi este oferit pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului.

Judeţul Arad are o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare, conform datelor Direcţiei Agricole.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Legea arendei ajunge din nou în Parlament

După ce două inițiative legislative identice au fost respinse...
‹ adv ›

DPA: Vânzarea de terenuri agricole din fosta Germanie de Est aflate în proprietatea statului va înceta

Guvernul de la Berlin va pune capăt vânzării de terenuri agricole din fosta Germanie de Est aflate în proprietatea...

Buzău: 297 lei/m2 – cel mai mare preţ de vânzare al unui teren agricol extravilan în 2023

În anul 2023 au fost vândute în judeţul Buzău terenuri agricole în suprafaţă de aproximativ 4.000 de hectare, cel...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole