8.4 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducătorii agricoli afectaţi de secetă pot beneficia de suspendarea ratelor la credite

Producătorii agricoli afectaţi de secetă pot beneficia de suspendarea ratelor la credite

Noi măsuri de sprijin cu caracter temporar destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 au fost adoptate joi în şedinţa de Guvern, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii.

Astfel, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Actul normativ stabilește măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, destinate producătorilor agricoli și a celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, concretizate prin dreptul acestor debitori de a solicita creditorilor de tipul instituții de credit sau instituții financiare nebancare, suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obținute pentru activități din agricultură și industrie alimentară”, transmite MADR.

De aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.

Astfel, în categoria beneficiarilor se regăsesc:

 • producători agricoli persoane fizice;
 • producători agricoli persoane fizice autorizate;
 • întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
 • persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare;
 • întreprinderi mici și mijlocii;
 • societățile agricole grupurile și organizațiile de producători;
 • cooperativele agricole;
 • organismele /organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile;
 • institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Totodată, se precizează că beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Prezenta OUG nu are impact asupra bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

 • Citește despre ->
 • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc – MADR anunță suportul pentru 2024

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc continuă și în...
‹ adv ›

MADR a aprobat cuantumurile unitare ale plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023

Ministrul Florin Barbu a semnat, în data de 22 februarie 2024, Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe...

MADR: Plafoane de peste 88 de mln de euro alocate ANT în sectorul vegetal

În ședința Guvernului din data de 16 februarie 2024 a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole