11 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Sweet Sunshine™ (Ararat) - aspecte

Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine™ (Ararat) – aspecte

Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine ™ mai este cunoscut și sub numele de Ararat, IFG 104-253 sau IFG two.

Sweet Sunshine este un soi de struguri de masă apiren, patentat, de origine americană, creat de International Fruit Genetics LLC. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Princess X Regal. Autor: David Cain. Anul selecţiei – 2003.

  • Vigoarea de creştere a butucilor: foarte mare.
  • Epoca de coacere: medie (120-130 zile), se coace în a III dec. a lunii august. La atingerea maturităţii, concentraţia substanţelor uscate ajunge 18-20.
  • Strugurele: greutatea medie a strugurelui – 500-600 g, forma cilindrică, cilindro-conică, mediu-lax.

Bobul: este mare (7-8 g), de formă oval-alungită, de culoare galbenă. Pulpa este crocantă. Gustul simplu, armonios, se atestă o nuanţă de gust de măr. Boabele după dezvoltare sunt uniforme.

‹ adv ›

Avantajele soiului de struguri Ararat

Ararat sau Sweet Sunshine este un soi apiren cu bobul mare, se atribuie clasei I de apirenie (cu rudimente foarte mici); nu necesită cheltuieli adăugătoare – aplicarea regulatorilor de creştere; productiv (fertilitatea ochilor relativ înaltă), potenţialul de recoltă înalt.

struguri ararat sau sweet sunshine

Se deosebeşte prin uniformitatea şi fermitatea bună a bobiţelor. Selecţionerul şi managerul companiei International Fruit Genetics la crearea soiului Sweet Sunshine a afirmat:

„ Acest soi are calităţi gustative excelente şi este mai uşor de cultivat ca soiurile Thompson şi Princess”.

Sweet Sunshine – dezavantaje

Este un soi patentat (costul materialului săditor + plata pentru royalty), rezistenţa la iernare nu este studiată, datele din regiune sunt contradictorii, mulţi îl clasează în soiuri nerezistente la iernare (-15-18 grade Celsius).

Relativ sensibil la principalele boli ale viţei de vie: mana şi făinarea. Soiul Sweet Sunshine se recomandă de recoltat la ajungerea maturităţii tehnice – 16 -17 brix, deoarece la atingerea maturităţii de consum – 20-21 brix, este mai sensibil la pătare.

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole