19 C
București
joi, 25 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Sweet Sunshine™ (Ararat) - aspecte

Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine™ (Ararat) – aspecte

Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine ™ mai este cunoscut și sub numele de Ararat, IFG 104-253 sau IFG two.

Sweet Sunshine este un soi de struguri de masă apiren, patentat, de origine americană, creat de International Fruit Genetics LLC. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Princess X Regal. Autor: David Cain. Anul selecţiei – 2003.

  • Vigoarea de creştere a butucilor: foarte mare.
  • Epoca de coacere: medie (120-130 zile), se coace în a III dec. a lunii august. La atingerea maturităţii, concentraţia substanţelor uscate ajunge 18-20.
  • Strugurele: greutatea medie a strugurelui – 500-600 g, forma cilindrică, cilindro-conică, mediu-lax.

Bobul: este mare (7-8 g), de formă oval-alungită, de culoare galbenă. Pulpa este crocantă. Gustul simplu, armonios, se atestă o nuanţă de gust de măr. Boabele după dezvoltare sunt uniforme.

‹ adv ›

Avantajele soiului de struguri Ararat

Ararat sau Sweet Sunshine este un soi apiren cu bobul mare, se atribuie clasei I de apirenie (cu rudimente foarte mici); nu necesită cheltuieli adăugătoare – aplicarea regulatorilor de creştere; productiv (fertilitatea ochilor relativ înaltă), potenţialul de recoltă înalt.

struguri ararat sau sweet sunshine

Se deosebeşte prin uniformitatea şi fermitatea bună a bobiţelor. Selecţionerul şi managerul companiei International Fruit Genetics la crearea soiului Sweet Sunshine a afirmat:

„ Acest soi are calităţi gustative excelente şi este mai uşor de cultivat ca soiurile Thompson şi Princess”.

Sweet Sunshine – dezavantaje

Este un soi patentat (costul materialului săditor + plata pentru royalty), rezistenţa la iernare nu este studiată, datele din regiune sunt contradictorii, mulţi îl clasează în soiuri nerezistente la iernare (-15-18 grade Celsius).

Relativ sensibil la principalele boli ale viţei de vie: mana şi făinarea. Soiul Sweet Sunshine se recomandă de recoltat la ajungerea maturităţii tehnice – 16 -17 brix, deoarece la atingerea maturităţii de consum – 20-21 brix, este mai sensibil la pătare.

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenție la tripsul californian în plantațiile de viță de vie

Pe fondul temperaturilor ridicate, dar și lipsei iernilor geroase...
‹ adv ›

Defolierea, cârnitul lăstarilor și cizelarea strugurilor la vița de vie – lucrări importante pentru calitatea recoltei

Perioada data este mai puțin încărcată cu lucrări în plantațiile de struguri de masă, dar foarte responsabilă. Este o...

Creşterea în dinamică a bobiţelor la struguri

În timpul studiului organelor viţei de vie, o atenţie deosebită li se acordă strugurilor şi bobiţelor, lucru evident, deoarece...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole