20 C
București
joi, 25 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDependența sectorului agricol din UE față de Rusia e în creștere, avertizează...

Dependența sectorului agricol din UE față de Rusia e în creștere, avertizează o companie norvegiană

Sectorul agricol din UE este mai dependent acum de Moscova decât era înainte de războiul din Ucraina. Blocul a înlocuit dependența energetică cu dependența de îngrășăminte, a avertizat CEO-ul și președintele companiei chimice norvegiene Yara.

„Am văzut în mod clar cum Rusia sau Putin folosesc îngrășămintele și alimentele ca arme”, le-a spus joi jurnaliștilor directorul general al compania Yara, Svein Tore Holsether, jurnaliștilor, adăugând că „nu ar trebui să fim naivi cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare” cu hrana, relatează euractiv.

„Nu putem fi surprinși dacă vom avea șocuri în sectorul agricol”, a adăugat el.

Potrivit datelor Eurostat, importurile totale de azot în UE au crescut cu 34% în campania de comercializare a îngrășămintelor 2022-2023 (iulie-iunie) comparativ cu perioada anterioară, cele din Rusia reprezentând aproximativ o treime din total.

Importurile de uree (îngrășământ sub formă de granule albe sau incolore pe bază de azot cu o acțiune rapidă) au crescut cu 53%, dublând volumele înregistrate în 2020-2021. Dintre acestea, 40% au venit din Moscova. Tendința a încetinit în sezonul curent, dar ureea rusească încă reprezintă aproape o treime din totalul importurilor.

„Europa a reușit să reducă dependența energetică de Rusia într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a spus Holsether, „dar a avut și un cost uriaș, atât pentru gospodării, cât și pentru industrii”.

„Aș fi foarte îngrijorat – a continuat el – dacă ne vom comporta ca niște somnambuli și vom  repeta exact același lucru cu îngrășământul cum am făcut cu energia”, a spus CEO-ul Yara.

‹ adv ›

Creșterea dependenței are și un impact asupra mediului, a subliniat Holsether.

Prin înlocuirea îngrășămintelor europene cu cele din Rusia sau din alte părți ale lumii, UE importă îngrășăminte cu o amprentă de carbon mult mai mare – „de 50-60% mai mare decât producția europeană”, a avertizat el.

CEO-ul a descris 2024 drept „un an decisiv” pentru UE în acțiunea care va defini următorul deceniu în agricultură, solicitând stimulente pentru fermieri pentru a le facilita capacitatea de a face alegeri ecologice, menținând în același timp nivelurile de producție.

Holsether a reiterat solicitările pentru stabilirea unui „cadru de finanțare previzibil” pentru industria UE, în conformitate cu Legea SUA pentru Reducerea Inflației, schema de subvenții din SUA pentru a sprijini tranziția ecologică.

Eliminare treptată

Producția de îngrășăminte este consumatoare de energie și depinde foarte mult de combustibilii fosili, în special de gaze. Potrivit experților, vor fi necesari 15-20 de ani pentru a elimina treptat îngrășămintele pe bază de fosile și pentru a trece la soluții pe bază de bio. Dar se poate face cu stimulentele potrivite.

Delegația letonă la Consiliul European a solicitat o dezbatere privind „sancțiunile împotriva produselor agricole rusești importate” la următoarea reuniune a miniștrilor UE ai agriculturii, programată pe 23 ianuarie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Hidrologi: Cod galben de inundaţii în bazinul hidrografic Moraviţa, până joi dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce...

Cum evoluează agricultura românească sub impactul fenomenelor meteorologice extreme

În orice sector economic am activa, menținerea echilibrului între efortul muncii depuse, valoarea roadelor obținute și impactul pe care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole