10.2 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrincipalele puncte de frontieră dintre Polonia şi Ucraina, blocate în continuare de...

Principalele puncte de frontieră dintre Polonia şi Ucraina, blocate în continuare de protestele agricultorilor şi transportatorilor polonezi

Cele patru principale puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina era blocate joi pentru traficul camioanelor, agricultorii polonezi blocând după reluarea protestului lor şi ultimul punct de trecere, transmite France Presse.

„După o pauză în perioada sărbătorilor, am reluat în cursul dimineţii blocarea postului de frontieră Medyka, întrucât nu avem un acord scris cu guvernul”, polonez, a declarat unul dintre organizatorii protestului, adăugând că, în lipsa unui acord cu guvernul lui Donald Tusk care să le satisfacă revendicările, blocarea acelui punct de trecere va continua până pe 3 februarie.

Celelalte trei principale puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina sunt blocate de la începutul lunii noiembrie de protestul transportatorilor rutieri polonezi, care denunţă „concurenţa neloială” făcută de colegii lor ucraineni, care au primit permisiunea să opereze liber în Polonia şi în celelalte state din UE.

„Discutăm cu guvernul (polonez), dar deocamdată fără rezultat”, a declarat un reprezentant al transportatorilor.

La fiecare din cele patru puncte de frontieră blocate de protestatari, aceştia permit numai trecerea a trei camioane pe oră, precum şi traficul vehiculelor de pasageri şi al transporturilor cu ajutoare umanitare şi militare destinate Ucrainei.

Pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, Bruxellesul a eliminat taxele vamale şi controalele de calitate pentru produsele agroalimentare importate din Ucraina, ceea ce a provocat căderea preţurilor la cereale şi alte produse alimentare sub costurile producătorilor agricoli locali, care şi-au văzut astfel afacerile afectate şi solicită compensaţii.

La rândul lor, transportatorii rutieri polonezi cer restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu celelalte facilităţile economice acordate Ucrainei de către UE.

Noul premier polonez Donald Tusk a declarat miercuri că va încerca să convingă protestatarii „să nu folosească blocada ca metodă de a-şi apăra interesele” în timp ce în Ucraina se intensifică bombardamentele şi operaţiunile militare ruseşti.

El le-a promis că în negocierile cu Ucraina va „face totul” pentru a le proteja interesele „în această concurenţă inegală”, dar le-a cerut să renunţe la acţiunea lor, susţinând că „argumentele noastre vor fi mai bine auzite atunci când Polonia nu va mai fi o ţară care blochează frontiera”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sute de fermieri spanioli se îndreaptă cu tractoarele spre Madrid

Câteva sute de tractoare se îndreaptă miercuri spre centrul...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii polonezi îşi amplifică protestele cu o blocadă totală a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi îşi vor amplifica marţi protestele la frontiera cu Ucraina, blocând aproape tot traficul în ceea ce spun...

Reuters: Tractoare pe străzile din Praga, fermierii cehi se alătură protestelor omologilor europeni

Sute de fermieri cehi şi-au dus luni tractoarele în centrul capitalei Praga, perturbând traficul prin faţa Ministerului Agriculturii, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole