11.8 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea pomilor pentru începători – partea 2

Tăierea pomilor pentru începători – partea 2

Tăierea pomilor este o operațiune chirurgicală de asigurare a unui echilibru între creșterea și rodirea unui pom. De ce chirurgicală? Deoarece se execută niște tăieri și incizii în urma
cărora rămân niște răni deschise.

Pentru ca rana să fie cât mai curată și să se vindece cât mai repede, trebuie folosite
scule bune, ascuțite, nu neapărat profesioniste, dar de obicei o sculă ieftină este o sculă
proastă.

Tăierile în lemn viu se execută cu foarfeci tip bypass adică în procesul tăierii lama și
contralama trec una pe lângă alta oferind o tăiere precisă. Se taie așa cum se ține
foarfeca în mână cu lama deasupra ramurei vizate și într-un unghi aproximativ de
45°.

Asta ca apa să nu stea pe rană și să împiedice vindecarea. Tăietura se execută fie
cu transfer pe o ramură de ordin inferior fie deasupra unui mugure orientat spre
exteriorul ramurei, ca în figurile alăturate.

Nu se taie nici prea aproape de mugure, deoarece acesta își pierde zona de protecție și se răsuflă, nici prea departe, deoarece ciotul de ramură moare și se usucă.

Ca și scule, pe lângă foarfecă de mână trebuie să mai aveți un fierăstrău de mână cu
lama de 18-20 cm cu acționare prin tragere. Mai sunt și alte scule, dar asta e
minimul.

Puteți avea foarfeca la două mâini pentru ramurile situate mai sus, foarfeca
extensibilă ca să tăiați de jos până în vârful pomului, cuțit pentru finisarea anumitor răni,
centura pentru păstrarea sculelor etc.

Tăierea se face în zile cu temperaturi mai mari de minus 5° Celsius și fără precipitații, în perioada repausului vegetativ.

Înainte de începerea tăierii, sculele se dezinfectează, de asemenea, și înaintea trecerii la următorul pom. Asta pentru a evita infectarea pomilor mai ales atunci când se trece de
la o livadă la alta. Dezinfectarea se face cu alcool sanitar, sau etilic sau cu alți dezinfectanți lichizi.

Ca și strategie, la început imaginați-vă cum va arăta pomul la sfarșit și urmăriți forma de coroană existentă. Începeți cu tăieturile mari după care treceți la finisaj. Mai recapitulăm regulile de bază, fără însă a le mai detalia.

  • 3D;
  • 1/3;
  • Subordonarea;
  • Unghiul de ramificare;
  • Orizontalizarea;
  • Normarea rodului respectând ciclul de trei ani;

Aveți postări anterioare ale subsemnatului. Găsiți aici articolul integral despre Reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi – partea I.

Dirijarea ramurilor

În afara de operațiunile de tăiere se mai pot face anumite lucrări de dirijare a ramurilor
care să influențeze creșterea și fructificarea pomilor. Se cunoaște că în funcție de poziția ramurilor față de orizontală lăstarii care vor crește în primăvară vor avea pe toată lungimea acesteia creșteri diferite.

Astfel, cu cât ramura este mai aproape de orizontala lăstarii de la bază vor fi mai dezvoltați. Din contra, dacă ramura noastră se apropie mai mult de verticală lăstarii din vârf vor fi cei mai dezvoltați.

La ce ne ajută această observație?

În funcție de scopul urmărit, sunt trei categorii de operațiuni: dresarea, înclinarea și
arcuirea. Pe scurt, dresarea este aducerea ramurilor spre verticală pentru a provoca creșterea axului de prelungire a ramurilor.

Înclinarea este aducerea către orizontală pentru a provoca creșteri în partea bazală a ramurii, duce la îndesirea coroanelor, evitarea degarnisirilor și grăbirea intrării pe rod. Curbarea mai rară, provoacă dezvoltarea în zona de curbură, echivalentul cercuirii la vița de vie.

Tăierea lungă și tăierea scurtă la pomi

Trebuie reținut faptul că cu cât mai mult tăiem din pom cu atât mai mult material vegetal
vom obține în detrimentul rodului. O tăiere scurtă va genera mulți lăstari pe când o tăiere
lungă va genera o ramificare din mugurii aflați imediat sub tăietură.

Deși banală, această observație ne ajută să controlăm dezvoltarea pomului. Astfel, acolo
unde observăm că pomul a avut rod excesiv, iar vigoarea lui e slabă tăiem ceva mai
agresiv deoarece avem nevoie de mai mult material foliar.

În caz contrar, acolo unde vigoarea e bună facem tăieri mai lungi pentru provocarea la rodire, seva se va repartiza spre diferențierea mugurilor în muguri de rod mai degrabă decât în producerea de lemn nou.

Aplicație practică – înlocuirea unei subșarpante

După o perioadă de 4 ani, după ce subșarpantele au rodit, trebuie înlocuite cu ramuri
noi de un an. Reamintesc că într-un pom trebuie să regăsim ramuri de trei feluri: ramuri
care au rodit anul trecut, deci mai bătrâne anul trei sau patru, ramuri care rodesc anul
acesta-ramuri de doi ani plus cele mai bătrâne și ramuri anuale care vor rodi la anul!

Astfel pomul va fi echilibrat și va rodi constant în fiecare an. Atunci când vrem să
înlocuim o subșarpantă, o facem la cep scurt și ne folosim de creșterea vegetativă care
va rezulta din mugurii dorminzi ca în figura alăturată.

Același procedeu se folosește și dacă vreți să corectați o ramură care a crescut sub un unghi prea ascuțit și nu vreți să o eliminați de tot.

Evoluția ramurilor de rod lungi la specia măr

Smiceaua este o formațiune lungă, de un an, care nu are pe ea muguri de rod. Am zis
că, în general, ramurile de un an nu se scurtează, cele scurte niciodată, dar cele lungi atunci când vrem să provocăm rodirea se pot scurta la trei, patru muguri.

Aceștia vor evolua ca în figură în țepușe și în alte creșteri vegetative care continuă creșterea
ramurii până când toată ramura se va garnisi cu burse și vetre de rod. Moment în care se reia procesul.

În timpul acesta, trei, patru ani se mai normează rodul prin ciupirea burselor sau înlocuirea parțială a vetrelor de rod, ca în figurile de mai jos. După o perioadă de patru ani ar fi bine ca întreaga ramură de semischelet să fie înlocuită cu o creștere anuală.

Coroana KGB – Kym Green Bush, la cireș

Acest stil s-a născut din ideea de a simplifica și ușura munca în livezile de cireș, dar și
de a obține cireșe mai mari și mai dulci. Fructele care rezultă din muguri aflați pe ramuri
mai tinere sunt mai de calitate față de cele din buchete de mai bătrâne.

Astfel, axul a fost eliminat, coroana s-a coborât foarte jos și este constituită din 15,20,30 de ramuri verticale din care anual se înlocuiesc 1,2,3 ramuri mai groase care au rodit.

Tăierea se face la cep pentru a genera ramuri noi. Detalii despre cum se formează pomii după forma KGB începând cu anul întâi pe acest link.

Forme de coroana 2D – Guyot

Probabil ați mai auzit de Guyot, a fost un francez care a revoluționat tăierile la vița de
vie prin metoda sa de conducere pe spalier. Dar, poate nu stiați că, același stil de conducere se poate practica și în pomicultură, în special în livezile intensive și pe portaltoi de vigoare mai mică.

Se poate practica simplu Guyot sau Guyot dublu, deci cu o șarpantă sau cu două șarpante. Aveți în figurile alăturate dimensiunile de calibru. Practic se aduce pomul din formele de coroană cu trei dimensiuni într-o formă de coroană cu două dimensiuni.

Diferența față de palmete sau alte garduri fructifere este ca axele pomului sunt verticale, iar fructificarea are loc pe formațiuni scurte de rod, deci sunt de preferat soiurile spur dacă vorbim de mere.

Avantaje: densitate mare, o expunere mai bună a fructelor deoarece nu mai avem
adâncime, întreținere ușoară, se pretează la spații înguste.

Mugurii de rod la gutui

Dacă la măr, păr, mugurii de rod se recunosc mai ușor la gutui sunt mai puțin evidenți
pentru un observator neantrenat. Astfel, ei se găsesc la capătul unor formațiuni cu
capătul îngroșat numite măciulii – ca în figura alăturată, ei sunt la fel ca și la măr muguri
micști.

Două măciulii formează așa-numitele coarne de melc, echivalentul vetrelor de rod
de la măr.

Citiți mai multe despre Tăierile la gutui, forme de coroană recomandate.

Vas ameliorat

Forma vas ameliorat se pretează foarte bine la sâmburoase și în special la prun și
piersic. Se poate construi fie cu trei șarpante, ca în figura alăturată fie cu patru șarpante
distanțate între ele pe ax la 10-12 cm și dispuse în toate cele patru direcții.

Formarea coroanei nu este dificilă. În primul an, se scurtează varga la 80-100 cm deci
cam cu 20 cm peste înălțimea dorită a trunchiul, iar în luna mai când creșterile au 15 cm
se aleg cei patru lăstari care vor forma viitoarele șarpante.

Restul se elimină inclusiv axul. După fiecare 40 cm de creștere pe cei patru lăstari ciupim pentru formarea subșarpantelor.

Citiți mai multe despre Tăierile la piersic. Forma de coroană – vas ameliorat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

De ce nu leagă sau se fac fructe puține la cireș

O înflorire abundentă nu întotdeauna înseamnă și o cantitate mare de fructe formate sau, cu atât mai mult, ajunse...

Făinarea la măr – sfaturi pentru control, tratamente

Făinarea la măr este o boală frecvent întâlnită în livezile de măr, produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha, cu o...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole