10.2 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în această perioadă în unele zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 ianuarie 2024.

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, local estul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei. Conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică, local în nordul, sudul şi estul Moldovei, nordul şi centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, precizează specialiştii ANM.

Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi mai lente în toate regiunile agricole, plantele intrând treptat în starea de repaus biologic.

De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, iar plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit parţial.

Potrivit ANM, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor parcurge creşterea frunzelor şi înfrăţirea (10-100%), iar în culturile semănate tardiv vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Cultura de rapiţă semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea, plantele având în medie 5-9 frunze. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.

Din punct de vedere termic, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 13 grade Celsius în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 11 grade şi de -9 şi 3 grade Celsius spre sfârşitul intervalului, valori mai scăzute cu 1 şi 3 grade în raport cu mediile climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 17 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -12 şi 10 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

„Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, iar izolat se va produce ceaţă, asociată cu burniţă”, transmit specialiştii ANM. 

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

AgroMeteo: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite că rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100...

AgroMeteo: Secetă pedologică în cultura grâului de toamnă în zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania

Seceta pedologică moderată se menţine în această perioadă în cultura grâului de toamnă în unele zone agricole din Muntenia,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole