32.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLetonia va propune un embargo european asupra cerealelor ruseşti

Letonia va propune un embargo european asupra cerealelor ruseşti

Letonia va propune săptămâna viitoare o interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia, dar adoptarea unui asemenea embargo în cadrul unei noi serii de sancţiuni pentru războiul desfăşurat de Rusia în Ucraina ar putea dura mult timp, relatează miercuri agenţia EFE.

Ministrul leton al agriculturii, Armands Krauze, a declarat marţi seară presei că va propune acest embargo asupra cerealelor ruseşti la reuniunea ministerială a UE din 10-11 decembrie. Dar un purtător de cuvânt din ministerul său a precizat apoi că, chiar dacă miniştrii europeni ai agriculturii ar fi de acord, propunerea mai trebuie să fie discutată ulterior de miniştrii de externe şi în final aprobată de şefii de stat şi de guvern ai statelor UE, un proces ce poate dura mai multe luni.

Letonia importă anual circa 400.000 de tone de cereale din Rusia, mai ales porumb, şi este în UE al doilea cel mai mare importator de cereale ruseşti, după Italia şi înaintea Greciei.

UE a impus Rusiei mai multe serii de sancţiuni după invazia declanşată în Ucraina, dar până în prezent nu au fost luate măsuri care să restricţioneze importurile de alimente din Rusia.

În justificarea cererii sale de a fi interzise în UE importurile de cereale ruseşti, Letonia va invoca, potrivit ministrului său al agriculturii, faptul că banii obţinuţi de Rusia din exportul de cereale contribuie la finanţarea efortului de război şi că aceste importuri afectează agricultorii din UE şi piaţa europeană a cerealelor prin comercializarea acestor cereale sub preţul pieţei.

Pe piaţa UE pătrund în schimb liber cerealele ucrainene, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În consecinţă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei ţări membre, plus România şi Bulgaria.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole