11.7 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia - o importantă piață de desfacere pentru producătorii de carne din...

România – o importantă piață de desfacere pentru producătorii de carne din Ungaria

România este o importantă piață de desfacere pentru producătorii de carne din Ungaria, fie că este vorba de porc sau de pasăre. La porc, de exemplu, ungurii vin cu cel mai mic preț, cu mult mai bun față de cel din UE sau de oferta locală, notează puterea.ro.

Concurența ungurilor se simte în special în partea de Vest a țării, unde comercianții locali aduc marfă de la vecinii de peste graniță și încă la prețuri incredibile. Cel care atrage atenția asupra acestei situații este fermierul Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, o afacere intregrată care cuprinde mai multe complexe de porci, unde pesta porcină africană a produs pagube însemnate.

„În fiecare an importăm un milion de porci din Ungaria. Carnea de porc în carcasă vine de la ei la un preț de 12,2-12,3 lei/kg, în timp ce din restul UE ajunge la peste 13 lei/kg. De ce? Pentru că acest stat știe să facă comerț, are interes să producă, să-și consume cerealele și să exporte carnea. Unde? În România, pentru că suntem la prima mână, tragi cu praștia de la ei până la noi”, spune Dimitrie Muscă.

Ori 12-13 lei/kg, comparativ cu o medie de 24 de lei/kg din supermarketurile marilor rețele de la noi este cu adevărat un preț incredibil. Pe piața liberă kilogramul de carne în viu carcasă pornește de undeva de la 15 lei, în timp ce în fermele comerciale vorbim de aproximativ 9 lei/kg carcasă.

CAI Curtici este un model de business integrat – administrează circa 7.600 de teren agricol în vestul țării și deține 3 complexe de porci cu peste 50.000 de capete, 2 ferme cu 3.000 de vaci de lapte și carne, două abatoare, fabrică de lapte, fabrică de pâine și de patiserie, precum și peste 40 de magazine.  

„Eu am o durere, am avut pesta porcină africană, am omorât 24 mii capete, după care am făcut investiții de vreo 20 milioane euro, am cumpărat matcă. Niciodată nu am garanția că mâine nu-mi apare din nou PPA. La muncitorii din complex le cumpăr absolut tot ca să nu iasă cu virusul pe stradă și să limităm posibilitatea de a aduce boala și totuși vine”, spune Muscă, care arată cu degetul pe fostul ministru al Mediului Barna Tanczos, pentru că nu a rezolvat problema vânătorii în România.

România importă în prezent, undeva la peste 350 mii de tone de carne de porc pe an, în valoare de peste 800 milioane de euro. Principalii furnizori sunt Spania, Germania și Ungaria – cu aproximativ 64.000 de tone de carne de porc în valoare de peste 140 milioane de euro livrate, în 2022.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Suprafeţele eligibile pentru schemele de plată gestionate de APIA

În vederea accesării sprijinului în conformitate cu reglementările în...
‹ adv ›

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...

Eurostat: Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole