16.6 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR anunţă debutul sesiunilor de finanţare pentru investiţii în agricultură şi dezvoltarea...

AFIR anunţă debutul sesiunilor de finanţare pentru investiţii în agricultură şi dezvoltarea infrastructurii rurale

Primele sesiuni de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii în agricultură şi pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, cu fonduri disponibile prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027) încep joi, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„Fondurile acordate pentru construcţia, extinderea, modernizarea drumurilor agricole către ferme prin intervenţia DR-27, cât şi pentru construcţia, extinderea, modernizarea reţelelor de drumuri de interes local prin intervenţia DR-28 sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă acordată pentru un proiect ajunge la 1.000.000 de euro. Pentru tinerii fermieri, finanţarea prin intervenţia DR-30 este, de asemenea, 100% nerambursabilă.
De aceste fonduri pot beneficia fermierii care acţionează în nume propriu şi sunt organizaţi ca microîntreprindere sau ca întreprindere mică (exemplu: PFA, II, IF). Pot accesa intervenţia DR-30 şi persoanele juridice unde un tânăr fermier se instalează şi exercită un control efectiv în ceea ce priveşte luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploataţiei agricole. Valoarea sprijinului acordat pe care îl poate obţine un tânăr fermier este de 70.000 de euro”, a precizat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

Sesiunea de depunere pentru proiectele finanţate prin intervenţiile DR 27 – Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricole, cu un buget de 100 de milioane de euro, respectiv prin DR 28 – Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spaţiul rural, cu o alocare de 200.988.235 de euro. Perioada de desfăşurare a ambelor intervenţii este 2 noiembrie 2023 – 29 februarie 2024.

Totodată, cererile de finanţare pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se depun online în intervalul 2 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, fondurile disponibile fiind de 250.691.764 de euro, împărţite astfel: componenta naţională în cuantum de 175.484.235 de euro şi componenta zona montană – buget de 75.207.529 de euro.

AFIR precizează că pragul minim de selecţie a proiectelor este de 40 de puncte pentru intervenţia DR-27 şi de 30 de puncte pentru DR-28 şi DR-30.

De asemenea, pragul de calitate lunar pentru prima etapă de depunere (noiembrie 2023) este de 90 de puncte, în cazul intervenţiilor DR-27 şi DR-28, şi de 85 de puncte pentru DR-30. Pragurile de calitate scad treptat lunar, până la pragul minim.

Pentru întocmirea documentaţiei necesare depunerii cererilor de finanţare, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul solicitantului şi anexele aferente publicate pe pagina oficială de Internet a AFIR.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR anunță programele active de finanțare pentru exploatațiile agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, fermierii...
‹ adv ›

AFIR: 30 aprilie, termen limită pentru cererile de finanțare în sectorul pomicol

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, până pe 30 aprilie 2024, pot fi depuse cereri de finanțare...

Unitate modernă de colectare și procesare a cerealelor la Cricău, realizată pe fonduri europene

Cu o viziune inovatoare și sprijinul AFIR, comunitatea din Cricău demonstrează că dezvoltarea sustenabilă nu este doar un vis....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole