15.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRusia și China anunță semnarea unui contract istoric - livrarea a 70...

Rusia și China anunță semnarea unui contract istoric – livrarea a 70 de milioane de tone de produse agricole în 12 ani

Rusia și China au semnat un contract pentru furnizarea de cereale și uleiuri în valoare de 2,5 trilioane de ruble (circa 25,7 miliarde de dolari). Acesta prevede livrarea a 70 de milioane de tone de produse agricole din Ural, Orientul Îndepărtat și Siberia pe parcursul a 12 ani.

Compania de producție și export din Novosibirsk, EPT (care face parte din grupul rusesc de companii „Noul Coridor Terestru de Cereale”) și corporația de stat chineză China Chengtong International, în cadrul unui forum de cooperare internațională, care are loc în Beijing, au încheiat un contract principal pentru livrarea în China a 70 de milioane de tone de cereale, leguminoase și culturi oleaginoase.

„Astăzi am semnat unul dintre cele mai mari contracte din istoria Rusiei și Chinei, în valoare de aproape 2,5 trilioane de ruble pentru 70 de milioane de tone pe o durată de 12 ani pentru furnizarea de cereale, leguminoase și mărfuri oleaginoase”, a declarat liderul inițiativei „Noul Coridor Terestru de Cereale”, Karen Ovsepyan (citat de TASS).

Acesta a anunțat, de asemenea, lansarea inițiativei privind livrarea terestră a cerealelor: la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, la o întâlnire între șefii guvernelor Rusiei și Chinei va fi semnat un tratat interguvernamental privind „Noul Coridor Terestru de Cereale”.

Potrivit lui, datorită „Terminalului de cereale Zabaikalsk”, noua inițiativă va permite creșterea exportului de cereale rusești în China până la 8 milioane de tone, care în viitor, datorită construcției unei noi infrastructuri, se preconizează să crească la 16 milioane de tone. Investițiile în proiect au fost de 9 miliarde de ruble.

Institutul de Conjunctură al Pieței Agricole din Rusia (IKAR) menționează că detaliile acordului sunt necesare, dar cel mai probabil acesta nu are un caracter obligatoriu pentru ambele părți. În același timp, în prezent, la IKAR nu văd potențialul de a livra un volum atât de mare – 70 de milioane de tone.

Potrivit directorului general al IKAR, Dmitri Rylko, în viitorul apropiat, se estimează un volum posibil de export către China din cele trei regiuni menționate de 3-3,5 milioane de tone de cereale, leguminoase, culturi oleaginoase și uleiuri pe an, din care puțin peste 1 milion de tone ar putea fi pentru soia și produsele sale derivate.

El adaugă că există deja un acord între părțile rusești și chineze privind construcția unei infrastructuri portuare în Orientul Îndepărtat Rus.

„Principalul nostru produs de export este grâul, iar chinezii au nevoie de grâu de înaltă calitate cu un conținut de proteine de 14,5%, nu furajer. Astfel de grâu nu există deloc în Orientul Îndepărat Rus, iar în Ural și Siberia este foarte puțin și de obicei este foarte solicitat de procesatorii locali. Există și alte tipuri de cereale, făină, cereale, leguminoase, uleiuri vegetale, făinuri proteice. Acum, după cum înțelegem, astfel de mărfuri ajung în China mai ales fără a trece prin „Terminalul de cereale Zabaikal”, a comentat Rylko pentru „Agroinvestor”.

Pe de altă parte, expertul independent pe piața cerealelor din Rusia, Alexandr Korbut, spune că teoretic, potențialul Siberiei, Orientului Îndepărtat și Uralului permite livrarea a 70 de milioane de tone de cereale, leguminoase și culturi oleaginoase către China.

„Dar diavolul se ascunde, de obicei, în detalii. În China există un sistem de cote pentru importul de grâu: în cadrul cotei, tariful este de 1%, în afara ei este de 65%”, explică Korbut. Prin urmare, spune el, apare întrebarea dacă există un angajament din partea Chinei că volumele vor fi în cadrul cotei.

În al doilea rând, expertul se îndoiește că unele volume vor fi transportate prin Zabaikal, deoarece nu este convenabil din punct de vedere logistic. În opinia sa, pentru a îndeplini obligațiile unui astfel de contract, va fi necesară o decizie guvernamentală privind tarifele feroviare preferențiale pe durata contractului de livrare, și aceasta din toate cele trei regiuni federale.

Există, de asemenea, întrebări legate de suma contractului: din aceasta reiese că prețul mediu pe tonă a produsului livrat este de aproximativ 360 de dolari, în timp ce în China, guvernul susține un preț de achiziție pentru grâu de 320 de dolari pe tonă.

*Compania de producție și export EPT este operatorul autorizat al programului „Noul Coridor Terestru de Cereale” pentru dezvoltarea producției contractuale de cereale și a infrastructurii de elevatoare majore pe teritoriul Ural, Siberiei și Orientului Îndepărtat Rus.

China Chengtong este o companie de gestionare a activelor de stat, fiind administrată de Comisia de Control și Management al Activelor de Stat sub Consiliul de Stat al R.P.Chineze. Deține acțiuni majore în mai multe companii centrale de stat, cum ar fi National Petroleum and Natural Gas Pipe Network Group Co., (PipeChina) și China Green Development Group Co, (CGDG). Domeniile sale de activitate includ investițiile, operațiunile cu capital acționar și gestionarea activelor, precum și tehnologia, logistica multimodală, exportul și importul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rusia a anunțat că interzice timp de şase luni exporturile de benzină

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni...
‹ adv ›

Reuters: Rusia a recoltat 142,6 de mln de tone de cereale în 2023, a doua mare recoltă din istorie

Recolta de cereale a Rusiei în 2023 se ridică la 142,6 milioane de tone, cu 9,5% mai mică decât...

Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, după o recoltă record

După o recoltă record, Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, conform datelor Guvernului de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole