14.7 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE salută Memorandumul de înţelegere privind culoarele de solidaritate dintre România şi...

CE salută Memorandumul de înţelegere privind culoarele de solidaritate dintre România şi Ucraina

Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei care va contribui şi mai mult la sporirea capacităţii culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina în urma agresiunii Rusiei.

România are un rol esenţial în funcţionarea culoarelor de solidaritate şi colaborează în mod constructiv cu toate părţile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE şi Ucraina.

Comisia sprijină în continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina şi a planului de acţiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere şi a operaţiunilor de transport.

Îmbunătăţirea trecerii frontierei dintre Ucraina şi România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import şi de export ale Ucrainei, ci o va ancora ferm în spaţiul transporturilor din UE.

Finanţarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstrucţia şi dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei şi a conexiunilor acesteia cu UE.

Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au semnat miercuri, la finalul şedinţei comune a executivelor celor două ţări, desfăşurată la Kiev, un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”.

De asemenea, a fost semnat un acord între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa romano-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei

Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România şi...
‹ adv ›

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România în perioada 14 – 15 mai

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România la începutul săptămânii viitoare, pentru o vizită de două...

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole