18.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Trei noi focare de pestă porcină africană descoperite în două localităţi,...

Buzău: Trei noi focare de pestă porcină africană descoperite în două localităţi, 20 de animale sacrificate

Trei noi focare de pestă porcină africană au fost identificate în ultima săptămână la nivelul a două localităţi, 20 de animale fiind sacrificate, a anunţat DSVSA Buzău.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, unul dintre cele trei focare a fost descoperit într-o exploataţie nonprofesională dintr-o zonă izolată de munte, 16 animale fiind afectate.

„În ultima săptămână au fost declarate trei focare de pestă porcină africană, două sunt pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Pogoanele şi unul pe raza UAT Pănătău. Există o presiune virală mare în zona de câmp şi limitrofă judeţului Buzău. Monitorizăm cu atenţia zona şi facem un apel către populaţie de a respecta condiţiile de biosecuritate în exploataţii. Acum două săptămâni urma să închidem un focar, dar în următoarea săptămână au fost declarate alte două focare la Pogoanele şi unul la Pănătău, fiind afectate un număr total de 20 de capete suine, toate în exploataţii nonprofesionale, 16 doar în Pănătău, într-o zonă izolată de deal, munte”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

În toate cazurile s-a procedat la sacrificarea animalelor bolnave şi dezinfectarea gospodăriilor.

„Toate animalele au fost ucise, ecarisate prin grija primăriilor, s-au făcut dezinfecţiile, sunt în curs anchetele epidemiologice. Proprietarul de la Pănătău nu cred că va fi despăgubit pentru că nu a respectat condiţiile de biosecuritate. În zona de munte nu a mai înregistrat focare de pestă porcină africană de vreo 2 ani”, a mai precizat reprezentantul DSVSA.

Alte 8 focare de tuberculoză bovină sunt înregistrate la nivelul judeţului, o parte dintre acestea fiind active încă din anul 2022, a anunţat recent DSVSA Buzău. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu -...
‹ adv ›

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole