16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Rezerva de apă în cultura porumbului, la valori satisfăcătoare şi optime...

AgroMeteo: Rezerva de apă în cultura porumbului, la valori satisfăcătoare şi optime pe suprafeţe agricole extinse din ţară 

Rezerva de apă în cultura porumbului se va situa la valori satisfăcătoare pe suprafeţe agricole extinse din ţară, în timp ce seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala local şi izolat în anumite zone din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Oltenia, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 7 – 13 iulie 2023.

„Rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Banat, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, estul şi vestul Moldovei, vestul, nordul şi sudul Munteniei, nordul, centrul şi sud-vestul Dobrogei. În estul, local centrul şi sudul Munteniei, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, centrul, estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, se va semnala seceta pedologică moderată şi puternică”, precizează specialiştii ANM.

În aceste condiţii, atât procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii în aproape toată ţara, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Potrivit ANM, la grâul de toamnă semănat în epoca optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar culturile semănate tardiv vor parcurge fazele de maturitate în ceară şi deplină (30-100%). Rapiţa aflată la maturitate deplină (60-100%) se va recolta la nivelul întregii ţări, local fiind posibilă finalizarea lucrărilor.

De asemenea, floarea-soarelui va parcurge formarea capitulului (60-100%) şi înflorirea (20-100%), pe întreg teritoriul agricol. Funcţie de precocitatea hibridului, la porumb se va definitiva înfrunzirea, plantele aflându-se predominant la formarea paniculului (10-100%) şi începutul înfloririi (10-30%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie. Sfecla de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, înflorirea, precum şi formarea şi creşterea tuberculilor (30-100%).

În toate plantaţiile pomicole, la sâmburoase (cais, piersic) vor predomina coacerea şi recoltarea fructelor, iar la seminţoase (măr, păr), creşterea lăstarilor şi a rodului. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere a lăstarilor, frunzelor şi a boabelor.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (praşile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fitosanitare) se vor desfăşura pe ansamblu, în condiţii relativ bune, , precizează specialiştii ANM.

Potrivit ANM, vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17 şi 26 de grade Celsius în primele zile, limite apropiate de normele climatologice şi 17 – 28 de grade Celsius în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 şi 34 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între 10 şi 22 grade Celsius, în aproape toate regiunile, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată la începutul perioadei şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie pe suprafeţe agricole extinse, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Deficit de umiditate în sol la culturile de grâu şi porumb în trei regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică...
‹ adv ›

AgroMeteo: Secetă pedologică la culturile de grâu şi porumb în special în Moldova şi Muntenia 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de...

AgroMeteo: Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 19 - 24 mai. Seceta pedologică moderată şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole