21.3 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Accesul la îngrăşăminte este hotărâtor pentru continuarea creşterii producţiei agricole

FAO: Accesul la îngrăşăminte este hotărâtor pentru continuarea creşterii producţiei agricole

Producţia agro-alimentară mondială este aşteptată să continue să crească în următorul deceniu, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în precedentul deceniu, cu condiţia ca preţurile la inputuri (îngrăşăminte, seminţe etc.) să rămână accesibile, au apreciat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport comun, transmite AFP.

Potrivit celor două organizaţii, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluţiilor meteo negative şi creşterii volatilităţii preţurilor la inputuri, producţia mondială vegetală, animală şi de peşte „este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an” între 2023 şi 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrăşăminte şi seminţe.

Este vorba de un ritm de creştere mai lent decât cel înregistrat în precedentele decenii iar această încetinire are legătură cu evoluţiile demografice, în condiţiile în care populaţia mondială este aşteptată să crească cu 0,8% pe an. În plus, creşterea producţiei agro-alimentare se va concentra în primul rând în ţările cu venituri scăzute şi medii, precum India şi China, adaugă FAO şi OCDE.

Cu toate acestea, raportul publicat joi avertizează că în situaţia în care „preţurile la energie şi inputurile agricole vor reveni pe creştere, rezultatul ar fi o creştere a costurilor de producţie care ar putea antrena o inflaţie a preţurilor la alimente şi o insecuritate alimentară sporită”, precum şi o potenţială scădere a producţiei.

Potrivit estimărilor FAO şi OCDE, „orice majorare cu 10% a preţurilor la îngrăşăminte duce la o majorare cu 2% a preţurilor alimentelor”. De asemenea, continuarea conflictului din Ucraina, care opune doi importanţi producători agricoli mondiali, continuă să amplifice incertitudinile.

Pe categorii, producţia vegetală mondială ar urma să crească cu 1,2% pe an, mai mult de pe urma îmbunătăţirii productivităţi decât de pe urma majorării suprafeţelor exploatate. Producţia mondială de animale şi peşte ar urma să crească cu 1,3% pe an în următorul deceniu, graţie îmbunătăţirii productivităţii animalelor. Potrivit raportului, „carnea de pasăre ar urma să fie responsabilă pentru aproape jumătate din majorarea producţiei totale de carne până în 2032”.

Autorii raportului subliniază, de asemenea, că emisiile mondiale de gaze cu efect de seră din agricultură ar urma să progreseze cu 7,6% pe an în următorul deceniu, fiind vorba totuşi de un ritm inferior celui înregistrat în ultimul deceniu.

Pentru a atenua în mod eficace impactul său asupra planetei, agricultura ar urma să sufere modificări la scară largă, în special în sectorul creşterii animalelor, care ar urma să fie la originea a 80% din creşterea emisiilor agricole, subliniază FAO şi OCDE. 

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în luna mai, pentru a treia lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare...

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole