26.7 C
București
duminică, 26 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANPC: Controale pe piaţa aparatelor ce pretind constatarea prezenţei şi a cantităţii...

ANPC: Controale pe piaţa aparatelor ce pretind constatarea prezenţei şi a cantităţii nitraţilor din legume şi fructe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor, nitriţilor şi a altor substanţe de acelaşi gen în legume şi fructe, având în vedere că acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund vreunei exigenţe de calibrare.

„Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată a fost unanim: nu. Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor „jucării”  care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei. Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize cu siguranţă fiecare dintre autorităţi inclusiv a noastră ar fi avut în dotare, din dorinţa de a proteja cetăţenii” , susţine preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

În legătură cu aparatul Ecotester Soeks, şeful ANPC spune că s-a constatat că acesta este conceput atât pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi cât şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive, deci este „bun la toate”.

„În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui. Astfel, se încalcă prevederile Legii 363/2007, art.6(1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, a transmis Horia Constantinescu.

Potrivit sursei citate, operatorul economic care vinde aparatul Ecotester Soeks este SC Multilab SRL. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Barbu: România ar putea obţine 30 de mln de tone de porumb anual, după reabilitarea infrastructurii de irigaţii în 2027

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare...

Iustin Grigoraș Crețu – tânărul de doar 19 ani care crește iepuri de rasă

Iustin Grigoraș Crețu este un tânăr de 19 ani din Suceava, student la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole