24.9 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANPC: Controale pe piaţa aparatelor ce pretind constatarea prezenţei şi a cantităţii...

ANPC: Controale pe piaţa aparatelor ce pretind constatarea prezenţei şi a cantităţii nitraţilor din legume şi fructe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor, nitriţilor şi a altor substanţe de acelaşi gen în legume şi fructe, având în vedere că acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund vreunei exigenţe de calibrare.

„Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată a fost unanim: nu. Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor „jucării”  care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei. Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize cu siguranţă fiecare dintre autorităţi inclusiv a noastră ar fi avut în dotare, din dorinţa de a proteja cetăţenii” , susţine preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

În legătură cu aparatul Ecotester Soeks, şeful ANPC spune că s-a constatat că acesta este conceput atât pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi cât şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive, deci este „bun la toate”.

„În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui. Astfel, se încalcă prevederile Legii 363/2007, art.6(1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, a transmis Horia Constantinescu.

Potrivit sursei citate, operatorul economic care vinde aparatul Ecotester Soeks este SC Multilab SRL. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Vecini buni – ce culturi creștem lângă tomate în grădină

Unele plante sunt bine compatibile, iar altele nu se înțeleg bine atunci, când sunt plantate împreună. De obicei, plantele...

Ravibis™ – controlează făinarea și rapănul merelor sustenabil și eficient

RAVIBIS™ este un produs de contact pe bază de bicarbonat de sodiu (NaHCO3). Biocarbonatul de sodiu este clasificat ca substanță...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole