27.5 C
București
luni, 17 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia recâştigă piaţa iordaniană pentru exportul de ovine şi încheie un acord...

România recâştigă piaţa iordaniană pentru exportul de ovine şi încheie un acord de cooperare cu Maroc

Recâștigarea piețelor externe de ovine în relațiile tradiționale cu Iordania și deschiderea unei noi piețe de export prin dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Maroc, în domeniul ovin, reprezintă două obiective atinse de MADR în prima jumătate a acestui an.

Rezultatele s-au concretizat în urma vizitei efectuate în România de ministrul agriculturii din Iordania în luna martie 2023 și a vizitei delegației din Maroc din această săptămână, după dialogul purtat de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul său din Regatul Marocului.

În premieră, în cadrul relațiilor de cooperare bilaterală dintre Regatul Maroc și România a fost încheiat un acord de cooperare privind exportul de ovine, în acest sens fiind îndeplinite în regim de urgență demersurile pentru pregătirea vizitei, ocazie cu care a fost agreat în data de 11 mai 2023, din punct de vedere tehnic, certificatul sanitar veterinar, document necesar pentru realizarea exporturilor.

Vizitele în teren ale delegației marocane s-au concretizat prin stabilirea formei finale a certificatului sanitar veterinar, fapt ce marchează un progres important în relațiile de cooperare între cele două state, având în vedere rapiditatea evoluției negocierilor.

„România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană, MADR urmărind creșterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care țara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul folosește toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul și pentru a sprijini crescătorii de ovine în valorificarea produselor obținute în fermele proprii”, a declarat Petre Daea.

De-a lungul celor trei zile de prezență a delegației marocane în România, s-au discutat și alte aspecte legate de exportul de ovine, precum procedurile sanitare, identificarea și trasabilitatea efectivelor de oi din România, vizita fermelor de carantină și procedurile de control la îmbarcare.

Reprezentanții marocani au fost interesați și de funcționarea sistemelor informatice privind genetica ovinelor și de organizațiile profesionale din domeniul ovin.

Cu ocazia vizitelor în teren, membrii delegației din Maroc au avut oportunitatea să descopere modul tradițional de creștere al ovinelor din ferme și dotările abatoarelor cu certificare halal.

Reamintim că în perioada 13-16 martie 2023, a avut loc vizita delegației conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, în scopul consolidării și dezvoltării schimburilor comerciale de produse agricole dintre România și Iordania. 

În urma acestei vizite, s-a agreat reducerea perioadei de carantină pentru bovinele și ovinele importate de către Iordania din România de la 21 la 14 zile.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...
‹ adv ›

Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri – publicate în Monitorul Oficial

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile şi se stabileşte cuantumul unitar al plăţii către beneficiarii intervenţiilor...

MADR: Circa 2,3 miliarde euro fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, absorbite de la începutul anului

Circa 2,3 miliarde euro au fost absorbite din fonduri europene de la începutul anului pentru agricultură şi dezvoltare rurală,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole