19.6 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Noi oportunităţi de colaborare în domeniul agricol cu Regatul Haşemit al...

MADR: Noi oportunităţi de colaborare în domeniul agricol cu Regatul Haşemit al Iordaniei 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit, în perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegaţii conduse de ministrul Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei, Khaled Al-Hneifat, în scopul consolidării şi dezvoltării schimburilor comerciale de produse agricole dintre România şi Iordania.

„Suntem bucuroşi că aţi trecut pragul Ministerului Agriculturii, locul unde se plămădesc politicile agricole în România, într-un moment care ne dezvoltă prietenia şi am satisfacţia că trăinicia relaţiilor diplomatice va măsura peste câtva timp vârsta de 60 de ani, o perioadă a demersului diplomatic în comun, a colaborării economice şi politice. Avem posibilitatea pe parcursul acestor zile de a transfera informaţii, de a ne cunoaşte mai bine, de a intensifica buna colaborare din punct de vedere al schimburilor economice”, a declarat Petre Daea, în prima zi a vizitei delegaţiei iordaniene la sediul instituţiei.

Programul vizitei a inclus două întâlniri bilaterale, precum şi întrevederi cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Potrivit MADR, relaţiile economice bilaterale româno-iordaniene au cunoscut o dezvoltare şi o diversificare continuă în ultima perioadă, tendinţă susţinută şi de o dinamică semnificativă a contactelor la nivel înalt, cu rezultat direct în creşterea numărului delegaţiilor de oameni de afaceri care au vizitat Iordania, respectiv România.

Principalele produse pe care România le exportă în Iordania sunt: cereale (grâu şi orz), animale vii, carne de ovine/bovine, produse alimentare, produse chimice, autovehicule, material rulant, confecţii, încălţăminte.

La rândul său, Iordania exportă în România, în principal, curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi mangustan, proaspete sau uscate, fructe şi legume în stare proaspătă sau refrigerate, produse ale industriei farmaceutice, produse chimice, produse din material plastic.

Ulterior, oficialii iordanieni împreună cu o delegaţie condusă de Petre Daea s-au deplasat în judeţul Prahova, unde au vizitat două companii româneşti ce activează în domeniul morăritului şi panificaţiei, respectiv în domeniul producerii mezelurilor.

Agenda vizitei a cuprins, a doua zi, o deplasare în judeţul Hunedoara, unde membrii celor două delegaţii au vizitat o fermă de creştere şi îngrăşare ovine. Aceasta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii din Iordania de a cunoaşte modelul de creştere a ovinelor din România.

În cadrul vizitei oficiale au fost discutate modalităţile de intensificare a cooperării între cele două state, accentul fiind pus pe schimburile comerciale în domeniul agricol.

În cursul zilei de miercuri, cele două părţi au efectuat vizite la instituţii din domenii de interes pentru Iordania, respectiv Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Laboratorul Naţional Fitosanitar.

„Programul pe care eu l-am propus a fost acceptat de omologul meu din Iordania într-un interes comun de a cunoaşte, a vedea, a stabili şi de a conlucra. Am văzut astăzi IDSA, am fost practic în camera de gardă a sănătăţii animalelor, apoi am ajuns la camera de gardă a sănătăţii vegetale, ştiind că prin dumneavoastră ne asigurăm de garanţia produsului şi din acest punct de vedere interesul şi răspunderea noastră ca miniştri sunt majore, întrucât, trebuie să ne asigurăm ca, pe baza unor reguli validate de decizia noastră, oamenii să fie tot timpul protejaţi”, a spus Petre Daea.

Potrivit MADR, vizita s-a încheiat joi cu cea de-a doua reuniune a Comitetului Tehnic Agricol, în cadrul căreia cele două părţi au semnat o minută prin care s-a convenit asupra extinderii cooperării şi a identificării de noi oportunităţi de colaborare în agricultură, în următoarele domenii de interes: creşterea animalelor, marketing agricol şi calitatea produselor alimentare, sănătatea plantelor, extensie agricolă, sănătate animală, siguranţa alimentară, organizarea unor sesiuni de instruire în domeniul sanitar- veterinar pentru experţii din Iordania.

Totodată, s-a convenit cu reprezentanţii ANSVSA asupra reducerii perioadei de carantină pentru bovinele şi ovinele importate de către Iordania din România de la 21 la 14 zile.

Ministrul Agriculturii din Iordania, Khaled Al-Hneifat, a apreciat că vizita în teren a inclus obiective agricole valoroase, iar discuţiile au fost productive.

Printre subiectele abordate în cadrul vizitelor pe teren s-au numărat: depozitarea cerealelor, unităţile de procesare, fermele de bovine şi ovine de top, laboratoarele naţionale de uz veterinar şi fitosanitar.

Acestea au oferit posibilitatea demarării unor discuţii şi identificării unor noi abordări în consolidarea cooperării româno-iordaniene, precizează MADR în comunicat.

Nu în ultimul rând, cele două părţi au convenit asupra schimbului de experienţă în domenii precum: creşterea animalelor, sectorul de sănătate a plantelor, extensia agricolă, marketing şi comerţ.

La sfârşitul vizitei, oaspeţii au putut vedea şi degusta la sediul MADR, în cadrul unei prezentări, produse cu potenţial suplimentar de export în Iordania: fructe şi legume prelucrate, miere, uleiuri vegetale, sucuri de fructe şi legume.

România a fost principalul furnizor de grâu şi ovine pentru Regatul Haşemit al Iordaniei, în perioada 2019 – 2020, Regatul Haşemit al Iordaniei reprezentând cea de-a treia piaţă de desfacere la nivel internaţional pentru produsele agroalimentare româneşti.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Târg de promovare a produselor agroalimentare românești la MADR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada...
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii lansează programul „Un tractor pe fermă”. Cui se adresează

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în scurt timp va fi lansat programul „Un tractor pe fermă”, care se va...

Investiţii de peste 68 de mln de lei pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase – aprobate de Guvern

În ședința de Guvern din 21 martie 2024, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole