16 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNoua Politică agricolă comună 2023-2027, în vigoare de la 1 ianuarie

Noua Politică agricolă comună 2023-2027, în vigoare de la 1 ianuarie

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) europeană a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, pentru perioada 2023-2027. Potrivit Consiliului, noua formulă conferă o mai mare libertate și o mai mare putere statelor membre ale UE în privința manierei de acordare a ajutoarelor.

Bugetul PAC este de 387 miliarde de euro, din care 270 miliarde ajutoare directe sunt repartizate între agricultorii celor 27 membri ai Uniunii în perioada până în 2027.

Noua PAC urmărește:

  • să sporească contribuția agriculturii la obiectivele UE în materie de mediu și de climă
  • să ofere un sprijin mai bine direcționat fermelor mai mici
  • să permită o mai mare flexibilitate pentru statele membre în ceea ce privește adaptarea măsurilor la condițiile locale.

Cele trei regulamente care alcătuiesc pachetul de reformă a PAC au fost semnate atât de Consiliu, cât și de Parlament și au fost publicate în Jurnalul Oficial din 6 decembrie 2021. Noua politică se aplică integral în 2023.

Planul României vizează îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă şi a competitivităţii fermierilor. Pe lângă sprijinul în privinţa veniturilor, vor fi alocaţi aproximativ 1,1 miliarde de euro către investiţii în ferme şi unităţi de procesare.

Planul Național Strategic al României, disponibil pe acest link.

România utilizează 41% din bugetul de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile prietenoase cu mediul în zone cu o valoare naturala ridicată, pentru a proteja biodiversitatea. Astfel de practici ar urma să fie folosite pe aproximativ 611.000 hectare de teren.

Pentru a menţine atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste domenii, fiind acordată finanţare companiilor şi sectorului infrastructurii.

În septembrie, Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru şapte ţări: Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Spania, un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023.

Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil, rezilient şi modern. În cadrul politicii reformate, finanţarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici şi mijlocii, precum şi tinerilor fermieri.

Fermierii vor fi sprijiniţi să adopte noi inovaţii, de la agricultura de precizie la metodele de producţie agroecologice. Prin sprijinirea unor acţiuni concrete în aceste domenii şi în altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securităţii alimentare şi a comunităţilor agricole din Uniunea Europeană.

Noua PAC include un mod de lucru mai eficient şi mai eficace. Statele membre vor pune în aplicare planurile strategice naţionale PAC, combinând finanţarea sprijinului pentru venit, a dezvoltării rurale şi a măsurilor de piaţă.

La elaborarea propriului plan strategic PAC, fiecare stat membru a ales dintr-o gamă largă de intervenţii la nivelul UE, adaptându-le şi direcţionându-le pentru a răspunde nevoilor sale specifice şi condiţiilor locale.

PAC va beneficia de finanţare în valoare de 270 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Tulcea: Condiţii noi pentru pescarii comerciali din Deltă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea a început săptămâna aceasta emiterea noilor permise de pescuit comercial pentru locuitorii...

Agricultura ecologică, sector de interes în cadrul expoziției AgriPlanta

În perioada 23 – 26 mai 2024, la Fundulea, județul Călărași, pe o suprafață de peste 36 ha, are...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole