12.4 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTăietorii de lemne din Grecia sunt prudenţi cu privire la creşterea cererii...

Tăietorii de lemne din Grecia sunt prudenţi cu privire la creşterea cererii de lemne pentru încălzire

În pădurile din regiunea Grevena din Grecia, tăietorii şi transportatorii de lemne lucrează fără oprire la finele anului pentru a răspunde la creşterea cererii şi toţi îşi pun întrebării cu privire la creşterea explozivă a preţurilor, informează AFP.

În contextul creşterii facturilor la motorină şi gaze naturale, ca urmare a crizei energetice asociate cu războiul din Ucraina, „oamenii folosesc din ce în ce mai mult lemn”, a declarat pentru AFP transportatorul de lemne Yannis Paligiannis.

„Dar ce se va întâmpla anul următor? Nimeni nu este sigur că lemnul nu va fi mai scump ca benzina. Toată lumea este îngrijorată”, adaugă Yannis Paligiannis.

Grevena este una din principalele regiuni producătoare de lemn de încălzire din Grecia, iar meseria de tăietor de lemn se transmite din generaţie în generaţie, potrivit lui Thanassis Papanikolaou, preşedintele unei cooperative forestiere care produce aproximativ 10.000 de tone de lemn de încălzire pe an.

„Ne câştigăm traiul în pădure, o modalitate de a proteja de asemenea pădurea şi de a combate tăierile ilegale”, a subliniat lui Thanassis Papanikolaou.

Amplasat în mijlocul munţilor Pindului, în nord-estul Greciei, departamentul Grevena este şi unul din cele mai friguroase din Grecia pe timpul iernii, mercurul coborând frecvent sub zero grade Celsius. Populaţia locală profită de producţia lemn pentru a se încălzi la preţuri mici iar gospodăriile defavorizate din regiune profită de lemnul gratuit furnizat de municipalitate.

Numeroase familiile din Grecia nu şi-au revenit încă după criza financiară din ultimul deceniu iar presiunile inflaţioniste au agravat şi mai mult situaţia. În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei în Grecia a ajuns la 12%, pentru ca în următoarele două luni să încetinească şi să coboare sub pragul de 10%.

Răspunsul „la o cerere mai mare de lemn comparativ cu anul anterior este un lucru, dar nu trebuie să abuzăm de pădure”, subliniază tăietorul de lemn Dimitris Basnas.

Grecia numără aproape 270 de cooperative agricole de producţie de lemn şi aproximativ 8.500 de lucrători forestieri, al căror număr este în scădere progresivă, în condiţiile în care tinerii optează pentru o muncă mai puţin solicitantă.

Cea mai mare parte a lemnelor este încă transportată prin intermediul măgarilor în zonele unde construcţia de drumuri este interzisă, a spus Thanassis Papanikolaou.

Potrivit hărţilor forestiere care datează de un deceniu, deoarece nu au mai fost actualizate pentru a ţine cont de recentele incendii violente, acoperirea forestieră a Greciei este un de aproape 50%.

Cele mai recente cifre oficiale cu privire la exploatarea forestieră arată că Grecia a avut anul trecut o producţie de lemn de aproape 700.000 de metri cubi, faţă de aproximativ 895.000 de metri cubi în urmă cu zece ani.

„Tatăl meu a reuşit să crească cinci copiii graţie muncii în pădure”, explică Yiorgos Koutoulas, 62 de ani, care are o vechime de 38 de ani în această meserie.

„Atunci când mă voi pensiona, nu va mai fi un tânăr care să mă înlocuiască. Toate satele sunt părăsite, tinerii au plecat la muncă în marile oraşe”, adaugă Yiorgos Koutoulas.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în Caraș-Severin

Ministerul Mediului a emis, vineri, acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine,...

FNGCIMM: 18 instituţii de credit intenționează să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus

Un număr de 18 instituţii de credit şi-au exprimat intenţia de a participa la schema de ajutor de stat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole