17.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLa ce distanță se plantează pomii fructiferi. Sfaturi

La ce distanță se plantează pomii fructiferi. Sfaturi

La întrebarea la ce distanță se plantează pomii în livezi comerciale sau în grădină sunt oferite diferite răspunsuri, cert este că fiecare din ele are argumentele sale. Pentru a oferi mai multe detalii, am realizat acest articol care explică aspectele de care depinde distanța de plantare a pomilor.

În pomicultură, distanța de plantare a pomilor este influențată de mai mulți factori:

În primul rând, pentru fiecare specie pomicolă există suprafețe necesare de nutriție și cerințe ce ar permite dezvoltarea bună a pomilor, astfel nu există o distanță de plantare a pomilor unică, valabilă pentru toate speciile.

Alți factori importanți de luat în calcul sunt: vigoarea de creștere a asociației soi-portaltoi, forma de coroană a pomilor, fertilitatea solului, aprovizionarea cu umiditate, tehnologia de cultură și tehnica mecanizată utilizată.

Astfel, dacă vigoarea pomilor este mai mare și distanța de plantare se mărește, iar în cazul în care dispuneți de sistem de irigare, distanța dintre pomi se micșorează.

În plus, în livezile contemporane unde lucrările se pot realiza mecanizat, distanța se alege în funcție de tehnica cu care planificați să realizați lucrările. Aceasta trebuie să se poată deplasa liber printre rânduri, fără a produce daune pomilor.

În pomicultură se mai utilizează termeni cum ar fi: livadă clasică, intensivă sau superintensivă. Cu cât sistemul este mai intensiv, iar cerințelor acestuia sunt respectate, cu atât mai mult distanța de plantare a pomilor se reduce.

Important! livezile intensive și superintensive se înființează pe terenuri irigate.

În general, un pom trebuie să aibă suficient spațiu pentru a forma o coroană conform parametrilor aleși, fără a stingheri dezvoltarea pomilor din jur și suficientă suprafață în sol pentru a-și putea dezvolta sistemul radicular, extrage apa și hrana necesară.

Reieșind din aceste reguli, s-au ales diferite distanțe de plantare a pomilor, despre care vorbim în continuare, prezentând distanțele de plantare pentru cele mai populare specii.

La ce distanță se plantează pomii de măr

Pomii de măr se plantează la o distanță între pomi pe rând de 1-4 metri și 3-6 metri între rânduri. Dacă vorbim de livezile superintensive menționate anterior, distanțele pot fi și mai mici, în funcție de tehnologia aplicată.

Anterior, livezile clasice de măr se plantau la distanța de 4-5 metri distanța între pomi pe rând și 5-7 metri între rânduri. Acești parametri îi puteți utiliza și la plantarea pomilor în cadrul gospodăriei.

Sistemul intensiv presupune plantarea mărului la distanța de 2-3 metri între pomi pe rând și 4-5 metri între rânduri, iar în sistemul superintensiv distanța de plantare se reduce până la 0,5-2 metri între pomi pe rând (în țară fiind des utilizată distanța de 0,7-0,8 metri) și 3-4 metri între rânduri.

Precum am menționat anterior, distanțele se modifică în funcție de particularitățile existente.

La ce distanță se plantează pomii de păr

Pomii de păr în sistem semiintensiv se plantează la o distanța de plantare este de 4-5 metri între rânduri și 4 metri distanța dintre pomi pe rând. De obicei, se folosesc soiuri cu vigoare mare sau mijlocie altoite pe portaltoi franc.

În sistemul intensiv, distanța de plantare la păr este de 3,5-4 metri între rânduri și 2-3 metri între pomi pe rând. Se folosesc soiuri și portaltoi cu vigoare mijlocie, rezistente.

În sistemul superintensiv, distanța de plantare este redusă până la 0,9-1,5 metri între pomi pe rând și 3,5-4 metri între rânduri. De obicei, se folosesc soiuri precoce, cu vigoare mică, altoite pe portaltoi de gutui.

La ce distanță se plantează prunul

La prun, în condițiile țării, distanța dintre rânduri recomandată variază de la 4-6 metri, iar dintre pomi pe rând 2-4,5 metri.

De exemplu, pentru forma de coroană piramidă mixtă, soiurile de vigoare mică și mijlocie altoite pe corcoduș, se recomandă o distanță mai mare între rânduri, de 5 m, iar între plante pe rând de 3 m.

Pomii altoiți pe portaltoiul Myrabolan 29C și conduși după aceeași formă de coroană se recomandă de a fi amplasați la distanța de 4,5×2,2 m.

Cea mai mică distanță de plantare este indicată la portaltoiul Myrabolan 29C și și forma de coroană Candelabru. Aceasta fiind de 4,0 m între rânduri și de 2,1 m între plante pe rând.

Exemple de distanțe de plantare la prun pentru diferite forme de coroană incluse în manualul Producerea prunelor:

La ce distanță se plantează caisul

În sistemul clasic, cel mai popular la momentul actual pentru loturile de teren mici, de pe lângă casă, pomii de soiuri cu vigoare mare de creștere altoite pe portaltoi viguros se plantează la distanțe mari de plantare 4-5 metri între pomi pe rând și 5,5-6 între rânduri.

Distanțe se reduc în sistemul intensiv unde densitatea pomilor ajunge la 1000-1200 de pomi/ha și sistemul superintensiv unde numărul de pomi depășește 1250 de pomi/ha.

Citiți mai multe detalii despre Plantarea unei livezi de cais – sfaturi și particularități.

La ce distanță se plantează cireșul

Dacă pomul de cireș a fost altoit pe portaltoi de vigoare mare de creștere (cireș sălbatic, Mahaleb) distanța între rânduri recomandată la plantare este de 6-7 metri, iar între pomi pe rând de 4-6 metri.

Livezile cu pomi altoiți pe portaltoi semi-pitic se înființează la distanța de 4 metri între rânduri și 2-3 metri între pomi pe rând.

Pentru asociații de cireș soi-portaltoi de vigoare mijlocie, plantate pe soluri cu bonitate de 50-70 baluri, forma de coroană piramidă etajată rărită și piramidă etajată rărită cu centrul deschis, distanțele de plantare a pomilor de cireș sunt în limitele 5-6×3,5-4,5 metri.

În sistemul intensiv, unde la cireș sunt utilizați portaltoi de vigoare și soiuri de vigoare mică (Stella Compact, Skeena) sau mijlocie, distanța între rânduri recomandată este de 4-5 metri, iar între pomi pe rând 2-3,5 m. 

Citiți mai multe despre Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi.

La ce distanță se plantează piersicul și nectarinul

Soiurile de piersic și nectarin mai viguroase (Valiant, Babygold 9) în sistem clasic se plantează la distanțe de 6 metri între rânduri și 4-5 metri între pomi pe rând. Soiurile cu vigoare mai redusă de creștere (Cardinal, Redhaven, Splendid) se plantează la distanțe mai mici, de circa 5 metri între rânduri și 4 metri între pomi pe rând.

În sistem intensiv pomii de piersic și nectarin se plantează la distanța de 4,5 metri între rânduri și 4 metri și se conduc sub formă de tufă vas sau palmetă etajată cu brațe oblice.

Mai multe detalii despre Înființarea livezilor de piersic și nectarin.

V-ar putea plăcea și articolul despre Top cele mai mari greșeli făcute la plantarea pomilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul...
‹ adv ›

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși...

Maramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi – în creştere; materialul săditor este din pepinierele autohtone

Culturile de pomi fructiferi au crescut cu aproape 60 de hectare în acest an, iar o parte din plantări...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole