Sosul de merişoare este servit în SUA de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving), alături de tradiţionalul curcan, însă calitatea şi cantitatea de fructe de merişoare este din ce în ce mai tributară schimbărilor climatice, informează AFP.
În statul Massachusetts, al doilea mare producător din SUA după Wisconsin, fermierii trebuie să se adapteze la condiţii meteo extreme. Fructele de merişoare suferă atât din cauza secetei cât şi de pe urma excesului de precipitaţii.
În exploataţia sa agricolă de la Taunton, la sud de Boston, Billy McCaffrey spune că recolta de merişoare din acest an se anunţă a fi una „fenomenală”.
Iniţial, familia McCaffrey se aştepta la un an 2022 foarte slab, după un an 2021 în care s-a înregistrat una din cele mai slabe recolte de merişoare din istoria recentă, potrivit lui Brian Wick, responsabil de la CCCGA, asociaţia producătorilor locali de merişoare.
Din contra, în acest an primăvara a fost una secetoasă, ceea ce i-a forţat pe fermieri să utilizeze pompele pentru a-şi iriga culturile de merişoare. Chiar dacă este prea devreme pentru a aprecia calitatea finală a fructelor de merişoare, CCCGA mizează pe o recoltă astronomică în statul Massachusetts.
Keith Mann, 54 de ani, a decis să se protejeze de efectele schimbărilor climatice prin instalarea de panouri solare care să îi permită să utilizeze pompele de apă fără a folosi carburant.
Însă, pentru Ziua Recunoştinţei, o sărbătoare de familie în SUA, nimeni nu trebuie să îşi facă stocuri de sos de merişoare în acest an, promit Billy McCaffrey şi Keith Mann.
Fermierii din Massachusetts au decis să se adapteze la schimbările climatice pentru a produce noi soiuri de fructe de merişoare care vor fi procesate graţie cooperativei agricole Ocean Spray.