14.7 C
București
marți, 29 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea mărarului – recomandări la semănat și îngrijire

Cultivarea mărarului – recomandări la semănat și îngrijire

Mărarul (Anethum graveolens) este una dintre plantele aromatice destul de populare în consum. Totodată, și întreținerea culturii este destul de ușoară. În acest articol discutăm despre principalele aspecte de cultivare a mărarului.

Cerințele mărarului față de factorii de mediu

Temperatura minimă de germinație a semințelor de mărar este de 3-4°C, optimă de 20-22°C, iar temperatura recomandată în timpul vegetației 16-18°C.

Mărarul nu este recomandat a se cultiva vara, deoarece nu suportă temperaturi de peste 30°C.

‹ adv ›

Mărarul are cerințe moderate față de lumină, la insuficiența acesteia aroma fiind mai puțin intensă, dar și cerințe moderate față de apă.

Asigurarea apei suficiente este importantă în perioada germinării semințelor și la începutul perioadei de vegetație – considerate faze critice pentru apă.

Mărarul crește bine pe terenurile unde cu un an mai devreme a fost aplicat gunoiul de grajd.

Gunoiul de grajd proaspăt sau fermentat trebuie utilizat la verdețuri numai dacă se respectă cel puțin un interval de 120 de zile înainte de recoltare, pentru a permite microorganismelor din sol să-l „digere” și să inactiveze componentele potențial periculoase ale acestuia, ce ar putea contamina verdeața și ar putea provoca riscuri pentru sănătatea umană.

În sere/solar, poate fi utilizat gunoi de grajd reieșind din norma de la o jumătate până la o roabă medie la 5 metri pătrați de teren protejat.

Solurile potrivite pentru mărar sunt considerate cele ușoare spre mijlocii, nisipolutoase, pH 6-7.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cicoarea de grădină – sfaturi la cultura de primăvară și toamnă.

Pregătirea terenului și semănatul mărarului

Toamna, în mod obișnuit, se realizează arătura și se administrează îngrășămintele cu fosfor și potasiu în funcție de analiza solului. Primăvara se pregătește patul germinativ și se aplică îngrășămintele cu azot.

Este recomandată mărunțirea bună a solului pentru a

Mărarul se seamănă primăvara devreme (după ce dispare riscul înghețului), dar poate fi semănat și toamna. Distanța de semănat este de 25-30 cm (maxim 45 cm recomandați) între rânduri și 4-5 cm între plante pe rând.

Semințele de mărar se seamănă la adâncimea de 2-3 cm. Orientativ, se utilizează 6-8 kg de semințe per hectar.

Citiți și despre Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile.

Plantați mărarul lângă varză, varză de Bruxelles, broccoli și alte Brassicacee; se crede că le îmbunătățește creșterea și le protejează de dăunători.

Evitați să creșteți mărar lângă fenicul, deoarece încrucișându-se puteți obține hibrizi cu o aromă slabă sau amari. În general, mărarul nu ar trebui să fie cultivat lângă membrii familiei sale Umbelifere (chimen, fenicul, țelinămorcov). Mărarul matur poate opri creșterea morcovilor din apropiere.

Lucrările de întreținere la mărar

Pentru combaterea buruienilor se face plivitul, ulterior prașile mecanice sau manuale. Mărarul, la respectarea cerințelor de cultivare și a asolamentului, nu este o cultură problematică la capitolul boli sau dăunători.

Printre bolile la mărar ce v-ar putea afecta cultura se numără făinarea. Pentru a o evita este importantă asigurarea unei distanțe optime între plante.

Plantarea mărarului lângă vecini ca ceapa sau usturoiul îl va proteja de afide.

Ce ține de necesarul de apă, sunt recomandate 2-3 irigări prin aspersiune în perioadele secetoase cu normele de 300-400 de m3 de apă per hectar.

La irigarea prin picurare, evitați uscarea excesivă a solului sau umezeala în abundență. După ce s-a stabilit bine cultura, mărarul va crește cel mai bine dacă solul este lăsat aproape să se usuce între udări.

Primele frunze de mărar se obțin în circa 30-40 de zile. Acesta se colectează fără a afecta mugurele terminal. Pentru murături, mărarul se recoltează în faza de înflorire.

Păstrarea frunzelor recoltate de mărar se face timp de câteva zile la temperatura de 0…1°C și umiditatea de 85-90%.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cultivarea leușteanului – sfaturi la semănat și îngrijire.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi...
‹ adv ›

Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Păstrarea verzei în perioada rece a anului trebuie realizată ținând cont de particularitățile culturii, astfel ne vom putea bucura...

Cum păstrăm usturoiul pentru a preveni bolile

Păstrarea usturoiului în condiții optime asigură o durată de depozitare mai lungă și poate preveni apariția bolilor. Rezistența usturoiului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole