Cultura de cicoare de grădină este mai puțin populară în rândul legumicultorilor. În schimb, consumatorii apreciază tot mai mult frunzele și căpățânile de cicoare de grădină datorită conținutului ridicat de săruri minerale și vitamine.
Cicoarea se cultivă înainte sau după culturile principale de legume.
Cerințele la cultivare pentru cicoarea de grădină
Temperatura minimă de germinație a semințelor este de 6-8°C, optimă fiind cea de 22-25°C. Temperatura de vegetație: optimă 16-20°C, minimă 2-3°C, maximă 26-28°C.
Cicoarea de grădină rezistă la temperaturi scăzute, suportă brumele și înghețurile târzii de primăvară și cele timpurii de toamnă.
Planta are cerințe moderate față de lumină și sporite față de umiditate. Pentru producerea unei tone de produs cicoarea de grădină consumă: 1,8-2 kg azot, 0,8-1 kg fosfor, 4,6-5 kg potasiu, 0,8 calciu, 0,3 kg magneziu.
V-ar putea plăcea și articolul despre Cultivarea salatei – sfaturi la semănat și îngrijire.
Alegerea și pregătirea terenului pentru cicoare
Terenurile potrivite pentru cicoarea de grădină sunt cele plane, irigabile. Solurile mijlocii, cu fertilitate ridicată, cu o bună capacitate de reținere a apei și reacție neutră.
Lucrările terenului se face în funcție de cultura anterioară, iar fertilizarea în funcție de analiza solului. Din recomandări generale, 300 kg de îngrășăminte complexe și o arătură de vară se consideră pretabile.
Se cultivă soiuri de cicoare cu frunze de culoare galben-verzuie, verde-gălbuie sau cu nuanță roșie-violacee. Anterior, erau populare soiurile de cicoare creață Angela și de cicoare scarola Camelia. Acum, pe piață este disponibilă o varietate mare de soiuri și hibrizi:
Semănatul cicorii de grădină
Cicoarea de grădină poate fi cultivată prin răsad sau semănat direct. Răsadul se produce în răsadnițe pentru cultura de cicoare de primăvară și pe strat liber pentru cultura de toamnă. Se utilizează circa 300-400 grame de semințe pentru răsadul necesar la un hectar. Semințele se seamănă la adâncimea de 0,5-1 cm.
Răsadul se plantează la vârsta de 30-40 de zile (se recomandă plantarea răsadurilor cu 5-6 frunze adevărate). Pentru cultura timpurie răsadul se poate replica în cuiburi de 5 cm.
Semințele de cicoare de grădină se seamănă în luna martie sau august, folosindu-se la semănatul direct 1-1,5 kg/ha. Distanța dintre rânduri 40-60 cm, iar între plante pe rând 30-35 cm.
Îngrijirea culturii de cicoare de grădină
După plantarea răsadului, peste câteva zile, se verifică și se completează golurile.
Buruienile se combat mecanic sau manual, prin prașile. La cultura de cicoare sunt omologate erbicide ce conțin: quizalofop-p-etil (Wish Top 0,83-1,25 l/ha), etofumesat (Oblix 500 SC 0,2 l/ha), fluazifop-P-butil (FUSILADE MAX 0,4-1,5 l/ha).
Irigarea: cicoarea se irigă ce circa 4 ori în perioadele secetoase cu norme de 300-400 m3/ha sau se aplică irigarea prin picurare.
Pentru combaterea bolilor sunt omologate produse ce conțin cupru (mana, pătarea pustulară, pătarea bacteriană a frunzelor CUPROFIX ULTRA 1,4-1,8 kg/ha), azoxistrobin (rizoctonioza ZOXIS 250 SC 1 l/ha), mandipropamid (mana REVUS 250 SC 0,6 l/ha), COS-OGA (chito-oligozaharde-oligogalacturonane) (făinare FYTOSAVE 2 l/ha).
Pentru combaterea dăunătorilor sunt omologate produse ce conțin lambda-cihalotrin (Buha semănăturilor, cărăbușul de mai, viermii sârmă, viermele vestic al rădăcinilor Ercole 10-15 kg/ha), azadirachtin (afide, Trialeurodes vaporariorum, Liriomyza spp., Noctuide (Trichoplusia ni, Helicoverpa armigera, Autographa gamma, Mamestra brassicae, Spodoptera exigua) 1-1,5 l/ha aplicat la avertizare.
Etiolarea frunzelor la cicoarea de grădină: lucrare specifică realizată pentru a reduce gustul amar din frunze.
Pentru aceasta plantele se acoperă cu paie sau materiale agrotextile de culoare neagră, așezate direct pe cultură sau pe arce simple, de tipul tunelelor joase. Durata etiolării 7-10 zile.
Poate fi realizată și acoperirea parțială a culturii cu clopote pâlnii de polietilenă albă, opacă ce va asigura reflecția luminii și protecția rozetei. Pe suprafețe mici se recurge la acoperirea simplă a plantelor cu vase:
Recoltarea cicorii de grădină: plantele se taie de la colet, apoi se înlătură frunzele bazale. La cultura de primăvară de cicoare de grădină recoltarea se face în mai-iunie, iar la cultura de toamnă în octombrie-noiembrie.
Porțiunea etiolată trebuie să constituie circa 35% din greutatea totală.
La necesitate, cicoarea se păstrează la temperatura de 1-2 grade Celsius și umiditatea de 85-90%.
V-ar putea fi util și articolul despre Varza de Bruxelles – cerințe, producere răsad și cultivare.